Кули и изкушения

Кули и изкушения
Жанр: живопис
От 15 ноември в галерия Арте потъваме във вълшебния свят на Николай Стоев. Майсторът на четката отново представя селекция от платна в характерния си стил, а от картините му струи светлина, радост от живота и остроумно чувство за хумор.


Симпатичните персонажи на художника прескачат през картините, заети с какво ли не - строят снежни кули, разпяват се, танцуват, влюбват се и мечтаят, а заедно с тях се осмеляваме да помечтаем и ние самите.

В сюжетите откриваме множество архетипи и загатнати митологични или библейски сюжети. Алегоричната атмосфера на Стоев по мащаб е съизмерима с фигуралните композиции на Петер Брьогел, но пречупени през призмата на наивизма. От друга страна Николай Стоев не би могъл напълно да се причисли към наивистичния жанр. Неговите задълбочени познания за тънкостите на живописта, пластичното му изграждане на обемите и детайлната му прецизност се отличават с неповторим майсторлък. Разпознаваемите му стилистични търсения отключват фантазията и се оказваме запленени от ситуативните визуални разкази.

Можем да прекараме часове, взрени в общуващите типажи - едновременно динамични, но и внимателно подредени с изключително чувство за баланс в композицията - и непрестанно да откриваме по нещо ново. Едно е сигурно - с удоволствие се губим в неизследваните територии на творчеството на художника.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.