Жени | Живот | Свобода

Жени | Живот | Свобода
Жанр: живопис, рисунки
Изложбата на Теодора Дончева - Теч е посветена на живота на жените в Иран. В експресивните си платна художничката призовава към съпричастност с иранските жени, които се борят за свободата си на себеизразяване, свободата на съществуване без насилие и жестоки ограничения. Експозицията е част от съпътстващите събития към фестивала Sofia MENAR.


Огънят на бунта се подпалва през септември 2022 година, когато млада жена от кюрдски произход е задържана за "неправилно поставен хиджаб" и е безжалостно пребита. В резултат от побоя тя изпада в кома, от която така и не излиза. Несправедливо отнетият ѝ живот повдига обществено недоволство в страната и става повод за серия от протести, продължаващи и до днес въпреки бруталните опити да бъдат потушени.

Проектът на Теодора Дончева - Теч е посветен на правото на достоен живот за всички, а в картините ѝ ехтят гласовете на хилядите ирански граждани, излезли на улицата в името на свободата. Всеки знак на неподчинение бива безжалостно наказан от режима на аятоласите. Въпреки това жените продължават да горят своите хиджаби, да отрязват косите си или да ги оставят свободно разпуснати по раменете си, да танцуват, крещят и да документират насилието, на което са подложени.

Разглеждаме изложбата в Културен център G8 до 5 януари.

програма
  • G-8 Cinema
    23 януари (понеделник) - 5 февруари (неделя)

 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.