Кольо Карамфилов (1963-2014)

Кольо Карамфилов (1963-2014)
Жанр: живопис, скулптура, графика, илюстрации
Кураторски екип: Мария Василева, Станислава Николова, Стефан Божков
Поводът за ретроспективната изложба в СГХГ е тъжен - българският художник Кольо Карамфилов твърде рано и неочаквано напусна този свят.


В изложбата са включени творби от различни жанрове и периоди, които само повдигат завесата към безкрайността на неговия талант.
 (1963-2014) е роден в Пловдив, където през 1982 завършва Сценография в Училището за сценични кадри. От 1983 г. участва в множество общи и групови изложби. Заедно с Димитър Митовски създават тандема Модерна класика и в периода 1989-92 осъществяват няколко акции и съвместни изложби. Той е член-основателна авангардната група Ръб и участва във всички нейни изяви в периода 1990-1993. От 1995 г. е член-основател и на група Диско’95. Изявява се като график, илюстратор, живописец, скулптор и сценограф.
В изкуството си обаче Кольо Карамфилов е крайно пестелив. Опитва се да изгради визуален език, базиран на кодове – лесно разпознаваеми и достъпни. Някои от любимите си знаци като къща, ръка, крило, сърце, глава той използва отново и отново, насищайки ги с мъдростта на преживените уроци.
Тази изложба не би била възможна без подкрепата на семейството, приятелите и колекционерите на Кольо: Росен Карамфилов, Ина Дамянова, Стефан Божков, Радост Коцева и галерия U.P.A.R.K., Павлина Маринова, Емил Пунгеров и галерия L’Union, Росица Иванова, Николай Неделчев, Елена Йончева и Пламен Тодоров, Емил Иванов, Симеон Джуров, Димитър Тодоранов, Димитър Русев, Георги Добрев, Атанас Хранов, сем. Аделина и Вихрони Попнеделеви, Красимир Добрев.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.