Светлана Мирчева

Светлана Мирчева
Жанр: инсталация
Един артист оглежда града под микроскоп, събира детайли и сглобява нов пъзел от познатите парчетата. Артистът е Светлана Мирчева, а изложбата – сега.


За да оцените остроумието на тази експозиция, трябва да си отворите клапата за асоциации, да обичате думите и да харесвате тръпката от откриването на нови значения. Светлана Мирчева е човек с образцов опит като графичен дизайнер и рекламист, който става приятно опасен в комбинация с практиката й в съвременното изкуство. И това стига, за да тръгнете към галерията, но да навлезем в детайла.

Изложбата се казва Думите като образи, образите като думи и е в четири части. Първата е в стил ребус – събирани из града дребни предмети, късове вестник, парчета от разни неща, стари снимки и други загубили контекста си частици, са подредени в колажи с възможност за нов смисъл. Втората част разбива механизама на рекламния слоган и от няколко банални фрази, с ловко разместване на думите, уцелва добрата шега. Тук свое място има и глаголицата, която лесно минава за ранен вид рекламен инструмент. В третия микс от думи и образи Мирчева използва кучешки бисквитки с ярки цветове и мили послания, които подрежда под формата на ода за любовта към четириногите – и по-специално Лайка, Белка, Стрелка и останалите кучета-космонавти от ерата на Спутник. Накрая стигаме до многопластовия английски глагол make (правя), който е употребен като изрезка от всевъзможни изречения, сглобени в нов ред. Вижте и прочетете на място.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.