Юлиян Табаков

Юлиян Табаков
Жанр: фотографии
През 2015 галерия Райко Алексиев в София показа една уникална изложба на Юлиян Табаков, която две години по-късно бе видяна и във Варна. През знаковата 2019 проектът Мигновения пристига в Пловдив с няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен.


Фотографиите са заснети през януари 2007, три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят. Така това стават последните фотографии, които запечатват крехкия образ на нейната голота. Забележителна не само като актриса, тя е известна и с това, че на върха на своята професионална кариера има смелостта да експериментира във всички форми на изкуството.
Познанството на Юлиян Табаков и Златина Тодева датира от представлението Анатомия на крайното, по което двамата работят през 2005. Срещат се покрай заснемането на плаката, за който на мама Злата ѝ се налага да се съблече. Впечатлен от присъствието ѝ, младият творец предлага да направят съвместна фотосесия с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.