Неосветените дворове

Неосветените дворове
Жанр: фотографии
Изложбата разказва за вълнуващото пътешествие на Йордан Радичков из далечния Север, по време на което се ражда и едноименният му пътепис.


Фотографиите от пътуването на писателя до една от най-суровите области на Земята вече бяха показани в София и Пловдив, а сега колекцията с непоказвани кадри идва в Стара Загора заедно с документалния филм за Радичков - Черкаски хроники, и първото от 40 години насам самостоятелно издание на Неосветените дворове. Това е една от най-важните творби в творчеството на автора и една от първите български книги, издадени от най-престижното френско издателство Gallimar.
Неосветените дворове разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:
„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така да живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“

Откриване: 6 март, 18:00. Гостува Йордан Радичков - внук.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.