Марико Хори

Марико ХориНезависимо от факта, че е учила архитектура, японката Марико Хори престава да харесва чертаенето на съвременни архитектурни планове от момента, когато е по-привлечена от естетическите аспекти на старините.


Интересите ѝ са в „атмосферата“ и „Ма“- японска дума, която съдържа концепцията за несъществуваща територия, за да се определи континуум, който обхваща както пространството, така и времето. В изложбата си Намерени фрагменти от града тя изследва начина, по който съществуват обектите, като обръща особено внимание на пространството между тях. Създадена от времето и прилива на пространство, тази специална атмосфера Марико описва като „усещане за съществуване“.
Съвременните общества строят  прекалено много сгради, които в крайна сметка са излишни и според нея една от следващите стъпки за архитектурата е да се опита да създаде алтернативни пространства без постройки. В своята практика тя експериментира с различни материали - видими обекти/предмети с особен вид аура, въздух, мирис,  звуци, светлини, и чрез въображението си търси нов възможен опит, който да е творчески, фантазен, но в същото време и реален.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.