Внимание! Обетовано място – оспорване на общите позиции

Внимание! Обетовано място – оспорване на общите позиции
Жанр: скулптура, инсталация, видео
Зад дългото име с удивителна стои визуален проект на куратора Урсула Пробст, в който взимат участие повече от 20 австрийски и български творци.


Обединени от темата за градското пространство като диалог и топос на междукултурни взаимодействия, участниците показват артистични творби, чрез които правят опит за преразглеждане и създаване на публичното пространство през различни източници и форми на изкуството – скулптура, инсталация, документален филм, видео и пърформънс.

Програма:

15 - 30 септември

Маркус Хизлайтнер
Прогнозиран растеж
инсталация от бала сено

Сеното се изнася от Австрия към България като зелена тор за билкова култура в Пловдив. Куб от пресована изсушена трева от Ловер, Австрия е обграден от традиционна преграда. Сеното служи като субстрат, който е засаден с лечебни билки. Балата озеленява експортния FLUCA контейнер, но не може да бъде достигната, тъй като е на покрива.

Баптист Елбаз & Марк-Александер Дюмолен
Danser le macabré
скулптура


Пушеща купчина от отломки стои по средата на публично пространство. При по-внимателна проверка развалината е разкрита като фалшива. Тухлите, камъните, счупеният хоросан и архитектурните елементи са изработени от papier maché. Димът, излизащ се от развалините, всъщност представлява машина за мъгла; продукт за забавление, обикновено предназначен за подобряване на парти атмосфера. Инспирирано от човешката верига, съпротивляваща се на разрушаването на тютюневите складове в Пловдив.

15 септември

19:30
Якоб Нойлингер & Нушин Реджайан

Музика от Soap&Skin, Uchi Soto

видеолууп

Творбата е създадена през 2016 в Токио в колаборация между артистите Нушин Реджайан и Якоб Нойлингер и музиканта Аня Плашг aka Soap & Skin, композирал саундтрака. Заглавието на видеото е препратка към японската идея за uchi (вътрешен) и soto (външен) кръг от хора, с които човек живее и се движи в този свят.

20:00
Коста Тонев
Смъртта на велосипедиста
видео

Видеото носи препратка към испанската филмова класика Смъртта на велосипедиста, в която двамата главни герои блъскат с колата си колоездач и са изправени пред последствията от смъртта му. Тук камерата бавно се приближава към преобърнатия велосипед, докато улови в близък план прикрепения към него километраж, който продължава да отброява оборотите на все още въртящото се предно колело.

16 септември

18:00
Кадижа де Паула & Чико Тони

Времето не е на твоя страна
инсталация

В работата си Кадижа де Паула комбинира текстове, за да постави под въпрос конвенционалните идеи за само-организация и икономическа практика, както и за нехуманността на хранителната индустрия. Чико Тони създава структури от намерени материали, които са замислени да създадат „събития“ и да направят социалните взаимодействия преживими. Заедно те създават ситуации, които поставят под въпрос стойността на ресурсите и традиционните социални практики.

Thais Medeiros
Поетично вестникарско изкуство, инсталация

Презентацията е част от инсталацията Улична кабина ребус, която показва независима поезия и артистични публикации от Бразилия.

19:00
Female Obsession
Oкуражаване, Плесни с ръце и кажи „да“, пърформънс

Ако разбираме "индивида" не като фиксирана категория, а като транс-модернистичен режим на аз-а, който се изменя в зависимост от формата на управление (и епохата на капитализма), в който той функционира, значи със сигурност си имаме работа с различен вид индивид. Важно е да се има предвид, че "индивидът" не е абсолют, а продукт на социалните сили; сили, които действат върху аз-а по различни, противоречиви и със сигурност осезаеми начини.

19:30
Елке Ауер & Естер Страганц
Good luck suckers, инсталация, видеолууп със звук

За създаването на видеото Ауер и Страганц канят пет момчета от Сао Пауло и едно момче от Берлин да експериментират заедно с обекти, движения и езици. След три седмици подготовка, водейки се от фрагментарен сценарий, те заснемат материала в рамките на два дни в студиото на FAAP.

20:00
Анна Йермолаева
Pipas, видео инсталация

Видео творбата улавя момент на пазара в Рио де Жанейро, а pipas са бразилски хвърчила, продавани там, където се случва и танцуване.

17 септември 

19:30
Джулиана Дос Сантос
Qual é o pente? (Какво е гребенът?), видео

Джулиана Дос Сантос е визуален артист, който твори в Сао Пауло. Нейната артистична продукция обхваща действия и намеси в публични пространства. Тя също използва хибридни техники и методи в контекста на дигиталната и аналогова фотография, видео, рисунки и медийни репродукции на изображения.

20:00
Вероника Бургер
Песни на съдбата, видео и билбордова инсталация

20:30
Мари Каранги
Santetíssima Trindade, видео представяне

В Santetíssima Trindade (Светото Триединство) три жени, облечени в еднакви одежди от черни мрежи, оставят само гърдите им да се показват през дупки, за да разкрият много различни типове женски тела, които са обединени без йерархия. В този видео-концерт телата са акомпанирани и водени от барабани.

21 септември

19:30
Лукас Бамбози
Множество, развиващ се проект от 2006, Видео прожекция

20:00
Аксел Стокбургер

Аз съм Кос, HD видео

Част от серии на творби, които са посветени на косплей, форма на фен култура, чиито корени идват от Япония и в основата стои трансформацията на феновете в герои от Аниме или компютърни игри.

20:30
Михаил Михайлов
Просто продължавай 2, видео

30 септември

19:00
Silvio De Camillis Borges & Igor Vidor
Брояч, видеоинсталация

На платформа над морето, две момчета се опитват да задържат играта в действие, дори ако топките са изгубени. Те са на ръба между триумфа и загубата, ценности, които - събрани заедно - генерират напрежение заради своето двусмислие.

20:00
Emilio Domingos

Passhino Dance Off, 2013, документален филм

Passhino e смесица от поп, брейк и традиционна самба и фрево, създадена от
децата, населяващи бедняшките квартали на Рио. Документалният филм се фокусира върху усилията на едни от най-сериозните претенденти за короната "Крал на Passhino".

Откриване: 15 септември, 20:15


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.