Георги Трифонов (1947–2011)

Георги Трифонов (1947–2011)
Жанр: живопис, графика
Георги Трифонов е художник с всестранни интереси, работил в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката, илюстрацията, дори скулптурата. Увлича се от поезията и е автор на десет стихосбирки и един сценарий.


За ценителите на изкуството той остава един от най-забележителните съвременни български живописци, автор на сложни фигурални композиции в големи формати на исторически и библейски теми (проекти за църковни стенописи). Илюстративен в живописта си и живописен в поезията си, Георги Трифонов оставя след себе си огромно творчество, населено със сложни образи и портрети, пребиваващи в абстрактното пространство на картината. Сред тях откриваме исторически личности – събирателни образи на своето време, които остават като свидетелство за бъдещите поколения.
В края на творческия си път Георги Трифонов става все по-абстрактно алегоричен в стремежа си да пречупва видимия свят пред призмата на художническото си въображение. Резултатът е една чиста живопис, която не изобразява, а изразява чрез цвят и композиция влечението на автора към фигуративното.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.