• Международен ден на анимацията

  28 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  За 20-та поредна година отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални събития на 28 октомври в кино Одеон.
 • На честотите на страха

  13 октомври 2022

  текст Таня Трендафилова

  Гладните за пакости и лакомства чакат Нощта на Вси Светии от първия ден на октомври, но тиквените фенери, страховити костюми и втрисащите истории започват да бълват от ефира далеч преди това и не бързат да го напуснат чак до Коледа. Ето на какво попаднахме ние, разглеждайки Хелоуин колекциите на най-популярните стрийминг платформи.
 • Ф1.618 на Теодор Ушев: брутална приказка извън златното сечение

  12 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  φ1.618 на Теодор Ушев е смел, авагарден и различен от почти всичко, което сме виждали на хоризонта на българското кино напоследък. Въпреки че е далеч от съвършенството, той съумява да проговори на универсален език, който работи добре не само за родната, но и за всеобщата реалност, именно защото бяга от реалността и се гмурка с главата напред в морето на илюзиорното. Сваляме шапка на удачния избор на картинни снимачни локации, добрия подбор на актьорите и успешните режисьорски похвати. Ушев кривва от източника (Пумпал от Владислав Тодоров) точно толкова, колкото е нужно, преработва хумора на романа, пренарежда и преобръща сцени, персонажи и сюжетни линии, за да създаде един екстравагантен фестивал на въображението.

 • Преоткриваме своя „Амстердам“ в новия филм на Дейвид О. Ръсел

  7 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  „Във вечната битка между любовта и омразата, да изберем любовта не е достатъчно. Трябва да се борим за добротата.“
 • Кино в Хладилника

  16 септември 2022

  Лятото може и да се изнизва полека, но ние все още не сме готови да го пуснем да си отиде. На 18 септември от 20:00 сме на обръщателното колело на трамвай 10 в квартал Хладилника, където гледаме кино на открито с вход свободен.
 • От птичи поглед

  16 септември 2022

  Тази есен спиращата дъха документална поредица Европа отвисоко, която впечатлява с гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности на Стария континент, се завръща с четвърти сезон на честотите на National Geographic.

  Новите шест части на предаването се настаняват в програмата на канала всяка неделя от 22:00, а премиерата е на 18 септември с ексклузивен епизод, посветен на България, нейната богата култура, впечатляваща природна красота и съвременни инженерни постижения.
 • Истината в 24 кадъра в секунда остава неразказана без Жан-Люк Годар

  13 септември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Светът изгуби една от най-знаковите фигури в историята на киното - Жан-Люк Годар. Френският режисьор играе ключова роля в зараждането на Френската нова вълна заедно с Франсоа Трюфо и Ерик Ромер, създава класики като До последен дъх, Малкият войник, Алфавил и Лудият Пиеро, а бунтарският му дух започва цяла революция в индустрията.
 • Три хиляди години копнеж по неразказаните истории

  7 септември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Още от трейлъра си Три хиляди години копнеж по всички параграфи изглежда като необичаен филм. Наистина лентата е омайно шантава и всепоглъщаща, а от всеки диалог, всеки поглед и жест струи усещане за безкрайност. В основата на фабулата застава една щастлива в самотата си жена, която се натъква на причудлива бутилка в антикварно магазинче в Истанбул. Не е за пренебрегване, че дамата е прочут наратолог – в този филм историите са основна тема, като самата му форма е издържана в духа на разказаното слово. Задкадровият глас, който присъства през почти цялото време, обаче не е натрапчив и не отнема от динамиката на действието. Дори напротив: както казва героинята още във въведението, чувството на нереалност и приказният му характер по особен начин ни помага да повярваме в чудото и да го усетим като свое.

 • Природата и домът в „Където пеят раците“

  19 август 2022

  текст Анастасия Стоева

  Където пеят раците е нежна и съзерцателна екранизация по едноименния роман на Дилия Оуенс. Филмът изплита ефирна нишка между любовта между хората и любовта към природата и изследва ранимостта на искрената и чиста човешка душа.  

 • Влизаме във филма с IMAX прожекции на "Челюсти" и "Извънземното"

  18 август 2022

  текст Анастасия Стоева

  Вълните бясно се разбиват във вълнолома; тъкмо сме опънали хавлията и сме потопили крака в прохладната пяна на водата, когато забелязваме необичаен силует върху песъчливото морско дъно.
 • Труповете на егоцентризма в “Убийствена игра“

  12 август 2022

  текст Анастасия Стоева

  Навън беснее буря, наркотиците и алкохолът са на килограм, а партито бушува с пълна сила. Какво обаче се случва, когато изчезне обхватът? Преди десетина години навярно отговорът би бил, че няма да стане нищо кой знае колко ужасно. В ерата на смартфоните и социалните мрежи обаче нещата са по-различни – маските падат, тръпки на безсилие преминават през костите ни и несъзнателно се подготвяме за един малък, личен апокалипсис.

 • Какво ново около българските предложения за "Оскар"?

  11 август 2022

  текст Анастасия Стоева

  Станаха ясни българските претенденти за Наградите на Академията за 2023 година. Един от тях вече отпадна, а друг наскоро обяви датата на премиерата си. Кои са селектираните заглавия и каква е причината за оттеглянето на Бягство?
 • Stranger Things и култът към 80-те: Без спойлери, с вълнението на нърдове

  8 август 2022

  текст Ивайло Александров

  Още с излъчването на първия си сезон Stranger Things направи сериозна заявка за един от най-обичаните сериали изобщо. 6 години по-късно четвъртият му сезон е вторият сериал в историята на Netflix, който прехвърля 1 милиард гледания. Но докато вече никой не коментира първенеца Squid Game, Stranger Things продължава да бъде тема на разговор за милиони фенове, да генерира цунами от мемета и да се превръща във феномен. А тепърва предстои последният, пети сезон. Какво обаче прави Stranger Things толкова притегателен?
 • Големите (ТВ) надежди

  5 август 2022

  текст Таня Трендафилова

  И през не толкова натоварените месеци стрийминг платформите ни глезят с богат избор програми – в менюто ни този път влизат три епични фентъзита и един хипер реалистичен готварски сериал, който хапва шоутата на Рамзи и Джейми Оливър за закуска.
 • Първи тийзър на "Опенхайнер" от Кристофър Нолан

  29 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Изчистени черно-бели кадри, огнена стихия и изключително стилен Килиън Мърфи - това ни разкрива чисто новият тийзър на предстоящия филм на Кристофър Нолан. Не сме изненадани от пестеливото количество кадри и енигматичните абстрактни секвенции - така или иначе вече имаме представа за какво става въпрос в лентата, имайки предвид, че стъпва върху историята на Дж. Робърт Опенхаймер.
 • Пътят към храма в „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе

  25 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  „За какво е един път, ако той не отвежда към храма?“ Това е последната реплика във филма на Тенгиз Абуладзе Покаяние и тя успява да улови самата му есенция. Тук храмът не трябва да бъде разбиран буквално. Той е символ на духовното в един прогресивно все по-пошъл и алчен свят, в който индивидът е поставен на колене, а палачът се кълне, че брадвата му трябва просто за отсичането на някое дърво.

 • Всяка жива душа си има човек: спомен за Иван Черкелов

  19 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Напусна ни големият български сценарист и режисьор Иван Черкелов. Както всички велики творци, и той остава сред нас, запечатан в изкуството си. Дебютният му пълнометражен филм Парчета любов се нарежда сред най-добрите български заглавия. Хронологично го следват Търкалящи се камъни, Стъклени топчета, Обърната елха (заедно с Васил Живков), Раци, Семейни реликви и Не влизай в пререкание с персонала на банята, обединяващият елемент между всички от които е човекът в търсене на смисъл.
 • Изкуство и експлоатация в „Човекът, който продаде кожата си“

  15 юли 2022

  текст Анастасия Стоева

  Може ли човешко същество да се превърне в произведение на изкуството? И по-важното – на каква цена? С тези въпроси се занимават не една или две творби, а наскоро проблематиката бе отново засегната във филма на Каутер Бен Хания Човекът, който продаде кожата си.

 • Летен тираж

  24 юни 2022

  текст Таня Трендафилова

  Беше време, когато само киното произвеждаше летни блокбастъри, но разцветът на телевизионните платформи промени баланса на силите и сега чакаме поредния „горещ“ сериал толкова нетърпеливо, колкото преди се редяхме за билети. Ето какво се бори за вниманието (и дистанционните) ни тези дни.
 • Случайността и травмата в „Рицари на справедливостта“

  16 юни 2022

  текст Анастасия Стоева

  „Научих, че не е достатъчно да изобличиш несправедливостта. Трябва да дадеш живота си, за да я пребориш.“

  -Албер Камю, Праведните

  В този анализ се стремим да избегнем всякакви конкретики относно сюжета на филма с оглед на това да не нарушим удоволствието от гледането на публиката. Целим по-скоро да насочим зрителите към важни послания, закодирани в творбата, и да изострим вниманието им към някои от най-забележителните детайли във филма.