Вампирова булка

10 май 2013 текст Дани Николова
Любителите на различното кино всяка година отправят погледи към Южна Франция. За десетина майски дни крайбрежният булевард La Croisette отново ще се оживи от блещукането на звезди, пристигнали за Филмовия фестивал в Кан. Тази година вълненията на Ривиерата обаче ще са дваж по-приятни заради едно дългоочаквано завръщане. Премиерата на новия филм на Джим Джармуш Само влюбените оцеляват ще бъде именно в Кан. А след това, надяваме се да имаме този късмет, ще го зърнем и ние. Нищо чудно – нагизден със Златна палма.


Вселенски герои
Думата легенда, която така щедро се раздава в света на футбола и изкуството, мислим си, е по-добре да се пести. Тази гръмка титла обаче някак естествено приляга на пънкаря режисьор Джим Джармуш. Ако по някаква причина не сте се имали досег с легендарния му труд досега, ще си позволим да ви дадем някои препоръки. Очаквайте винаги неочакваното. Защото първото лично правило на самия Джармуш гласи, че правила изобщо няма и тежко на онзи, който върви все по правия, отъпкан път. Подгответе умовете си за алтернативна вселена. Защото минималистичният кино свят на Джим Джармуш е характерен, героите са ексцентрични, а диалозите – важни. И не забравяйте да обърнете специално внимание на настроението. Защото то много често бива самостоятелен Джимджармушов герой.

Покани ме да вляза
Територията, върху която така уверено крачи Джармуш, този път е нехарактерна за него. Само влюбените оцеляват е имагинерно страшна любовна сага и дотук няма нищо необикновено. “Да влязат вампирите”, обаче е казал Джармуш и нещата са придобили малко по-необичаен обрат. Кино шпиони зашушукаха, че историята за вечната вампирска любов ще бъде по-достъпна от Границите на контрола, но по-малко мейнстрим от Прекършени цветя. Както и че Джармуш няма да изневери на петото си лично правило – “Няма нищо оригинално. Крадете всичко, което ви вдъхновява или дава простор на въображението ви”. Така че филмът ще прелива от литературни референции, музикални препратки и специфичен контешки хумор. Ще видим отново неземната (в същинския смисъл на тази дума) Тилда Суинтън. Тя ще се превъплъти в ролята на вампирката Ева, любящата вековна жена на вампира Адам (Том Хидълстън). Страстите им ще пребъдат до момента, в който отнякъде се появява разюзданата по-малка вампирска сестра на Ева (Миа Васиковска). Какво става оттук-насетне обаче не знаем. Ще трябва да почакаме до премиерата в Кан.

Премиерата на Само влюбените оцеляват е на Филмовия фестивал в Кан (15-26 май)


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.