Раждането на една нация*

16 май 2013 текст Никола Шахпазов
След изключително забавния Abraham Lincoln: Vampire Hunter на Бекмамбетов, беше време за по-задълбочено представяне на сложната и изключително важна фигура на честния Ейб.


С трудната задача се зае Стивън Спилбърг, а резултатът – наречен просто Линкълн, се оказа значително по-добър дори от смелите очаквания. И въпреки че филмът пропусна българските кина, има защо да се сдобиете с него на дигитално копие.
Разбира се, винаги е сложно, почти страшно да разказваш за един от основателите на твоята държава и нация. За една вече не просто човешка, а дълбоко митологизирана фигура, за чиито деяния и добродетели милиони хора по света знаят повече, отколкото за живота на апостол Павел, например.
Спилбърг е подходил по единствения правилен начин – представя ни героя Линкълн, посредством човека Линкълн. Това означава заобикаляне на патетиката и пропагандната кинематография (тъй като последните вече са били използвани хиляди пъти при изграждането на американския патриотизъм) и фокусиране върху заснемането на една добра филмова драма, централен персонаж в която е един особен, едновременно тих и многословен, удивително организиран и целенасочен човек, който, до голяма степен въпреки обстоятелствата, успява да промени историята на една страна. А и на света.
На Дейниъл Дей-Люис пък му e присъден тежкият кръст (или пък благословия?) да представи на американските и световни зрители един благонадежден и (вероятно) близък до действителността образ на Честния Ейб. Спилбърг се е спрял на един от най-кризисните моменти в живота на президента на Щатите – тежките месеци преди края на Гражданската война, в които освен условията по капитулацията на Юга, Линкълн се бори да прокара и Тринайсетата поправка в конституцията, която да забрани робството. Дей-Люис (покрит с пластове грим) е убедителен, особено в най-силните моменти от филма – енигматичните монолози на Ейб, в които правото, американските специфики и гръцката древност се срещат по един изключителен начин.
Внимаващите в детайлите историци вече критикуваха филма за всевъзможните разминавания с историческите факти, но дори тези правдиви пропуски са недостатъчни, за да развалят отличното ни впечатление от режисурата, операторската работа, както и от играта на Дей-Люис, Сали Фийлд и Тоим Лий Джоунс.

Линкълн можете да купите тук

* The Birth of a Nation е класически американски ням филм от 1915, засягащ косвено личността на Линкълн, но и особено актуални за началото на миналия век теми като (не)равенство и расова сегрегация.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.