Зад кулисите

20 юни 2013 текст Дани Николова
Поредният сезон на Game of Thrones приключи, а с последната серия заглъхнаха и оживените разговори на феновете на Седемте царства, обсъждащи съдбата на този или онзи герой.


Някои заскърбиха, че лятото е време, изпразнено от сериали и навиците им да сядат пред телевизионните екрани в точно определен час ще се изгубят и още по-неприятно – ще им залипсват осезаемо. Вторият сезон на Нюзрум обаче (започва по HBO на 14 юли), не би позволил това, а причините да ви го препоръчваме са многобройни. Най-важната е тази – първият сезон успя да спечели собствените ни сърца.

(Без)опасни откровения
По-добре да имам група, отколкото Ролс Ройс, е казал някога Джон Ленън и сценаристът и продуцент на Нюзрум Арън Соркин (Белия дом, Социалната мрежа, Кешбол) е напълно съгласен с това. Любителят на колективизма представя всекидневието на група новинари, работещи за измисления, ала CNN канал – ACN. Героите са крайни професионалисти, диалозите им стигат до хиперинтелигентност, а новинарските казуси, с които имат да се преборят измислените персонажи, са чисто и просто хапки от реалността. Така Соркин повдига кулисите (както впрочем най-умее) на една институция, в която много от нас сме привикнали да не вярваме. Ръка за ръка с цинизма обаче върви и романтиката. Много е важно какъв шеф ще си избереш, е написал Кърт Вонегът в Съдби, по-лоши от смъртта, за да знаеш чии мечти ще превръщаш в действителност. Е, ако приемем, че персонажите на Соркин са негови подопечни, то тогава те сбъдват едно любовно послание на Арън Соркин към журналистиката. А и към хората, които не са забравили какво е да си идеалист.

Опасни връзки
Вторият сезон на Нюзрум стартира на 14 юли със свеж прилив от сценаристи, героите обаче остават същите. Този път те ще се окажат по следите на много голям и далеч по-заплетен от очакваното случай, в който са замесени важни личности на различни политически и социални нива. Персонажите отново ще се изправят пред всекидневните си задачи, романтичните си желания, справедливия си гняв, непонятната си надменност, пагубната си плахост... но най-много от всичко ще се стараят. Защото най-тъжното нещо в живота, поне според Уди Алън, е изпусната възможност. Под неговото режисьорство, впрочем, са заставали някои от актьорите, на чиито плещи тегнат основните облази в Нюзрум. Джеф Даниелс (утвърденият новинар Уил Макавой) е участвал в Пурпурната роза на Кайро, Емили Мортимър (изпълнителният продуцент и идеалист Макензи МакХейл) – в Мач Пойнт, а Алисън Пил (Маги Джордан) – в Полунощ в Париж и На Рим с любов.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.