Играчка-плачка

2 април 2014 текст Таня Трендафилова
Радвайте се! Най-високорейтинговото телевизионно шоу в света, сериалът на сериалите – Game of Thrones, започва своята четвърта годишна обиколка на честотите на HBO с купища шокиращи обрати, величествени сблъсъци и от кървави по-кървави развръзки – точно по вкуса на милионите изгладнели за зрелища маси.


Сториборд
Вместо за пореден път да ви преразказваме сагата за епичните управленски рокади на територията на измисления мегаконтинент Вестерос (ако досега не сте разбрали кой кой е в родения от въображението на Джордж Р. Р. Мартин магически свят, вероятно няма смисъл да четете по-нататък), ще ви подгреем с няколко сцени от предстоящия сезон. Представете си пищната сватба на садистичния настоящ владетел на седемте кралства Джофри Ланистър и потайната хубавица Марджъри Тирел. Виждате ли златните бокали и везаните материи? Огледайте ги хубаво, защото благодарение на неочаквания сюжетен завой по-късно ще ги забравите напълно. Някъде на изток полубожествената майка на драконите Денерис Таргериан се готви да "освободи" (с помощта на вече доволно порасналите си отрочета) най-големият робски град по тези земи и да потегли победоносно към полагащия й се по наследство Железен трон. Край вечно замръзналия Вал единственият останал мъжки наследник на рода Старк се свестява от смъртните си рани, за да открие, че две трети от семейството му е избито, а най-опасният враг в лицето на неумиращите Бели бродници настъпва неумолимо от север към вътрешността на страната. И това е само върхът на айсберга, повярвайте ни.

Смъртта им прилича
Несъмнено морталните сцени в Game of Thrones (наред със сластните такива) са един от най-характерните отличителни белези на сериала. Независимо дали са заливани с горещо злато, задушавани от безплътен демон, изпепелявани от драконов дъх или – далеч по-прозаичното – намушквани, обезглавявани и обесвани, героите на Мартин (поне една солидна извадка от тях) се срещат със своя създател – понякога дори преди да сме имали време да запомним имената и титлите им. Съзирайки потенциал дори в този твърде невесел факт, създателите на шоуто решиха да го превърнат в креативна игра и създадоха сайта beautifuldeath.com, в който всеки потребител не само може да проследи в хронологичен ред всяка смърт в поредицата от първи епизод насам, но и да избере любимата си кървава сцена и да я пресъздаде с рисунка или анимация и така да даде своя принос за "траурния" каталог. Звучи ви твърде мрачно? Прощавайте, този текст е само за истински фенове.

Модни икони от Средновековието
Разбрахме, че светът официално е полудял по Game of Thrones, когато поредицата се настани на първите корици на списанията. Актьорите в главните роли превзеха страниците на Vanity Fair, Rolling Stone, Entertainment Weekly и Time, позирайки в и извън образ за радост на силно пристрастените тълпи. Daily News стигна до там, че събра в класация най-добре облечените – забележете – персонажи от сериала. Както се оказа, съвсем не е лесна работа да си в редиците на най-стилно изглеждащите особи във Вестерос (особено ако си двуметров войн и през половината време се разхождаш в кадър с тежаща десетина килограма броня – говорим за Бриен, разбира се).

Произволни факти
Покрай състоялата се неотдавна нюйоркска премиера на Сезон 4, научихме някои съвсем неполезни, но прелюбопитни подробности от кухнята на шоуто като например тази, че авторът на романите Джордж Мартин е бил статист в една от сватбените сцени, които предстои да видим, но е изрязан при монтажа. Мейси Уилямс пък, която се превъплъщава в смелата Аря Старк, имала малък проблем с екипировката. По време на баталните епизоди тя ударила с оръжието си снимачната техника… неколкократно. Разбира се, най-любимо ни е признанието на Джон Брадли (в ролята на пълничкия, непохватен войник Сам Тарли), който отлично прикривайки усмивката си, заявява, че онова, заради което обожава работата в сериала, са големите кафяви очи на Джон Сноу. Да си признаем, и ние също.

Сезон 4 на Game of Thrones е по HBO от 7 април, 21:05 и на HBO GO


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.