Стари, но златни

15 май 2014 Дани Николова, Таня Трендафилова
Всичко се е случвало и преди, казват мъдрите хора, а след като се поровихме из черно-белите хроники на едва прохождащия шоубизнес от началото на миналия век, вече сме твърдо убедени в същото. Наркотиците, изтощителните до смърт партита и безразборните любовни авантюри съществуват доста преди Къртни Лав и Майли Сайръс да се появят на бял свят, нещо повече – оказва се, че ретро предшественичките им са купонясвали в пъти по-диво, без да дават и пукнат грош за общественото мнение. Ето какви са ги вършили 5 от най-ярките икони на епохата – без цензура и напук на ширещата се диктатура на силния пол.


За За Габор
"Наричам всички мъже "Скъпи", защото не мога да запомням имената им."
"Искам мъж, който да е мил и разбиращ. Толкова ли много желая от един милионер?"
За За има зад гърба си десет, малко или много, любящи съпрузи. Очевидно е обичала мъжката компания. Както и тази на диаманти, кожени палта, сиамски котки, дребни пудели, алкохол, пищни вечеринки и всякакви ексцесии.
Родена е някъде около 1917, но може и да не е. Правила е всичко възможно да държи статистиката в недоумение. Първият съпруг на За За (омъжва се през 1937), е тогавашният министър на външните работи на Турция. Пристигайки там обаче, За За хвърлила око на Кемал Ататюрк, с когото изкарала неколкомесечна авантюра. През 1941 пристигнала в САЩ и моментално станала любяща другарка в живота на Конрад Хилтън. И понеже обичала да харчи, на последния му се наложило да й издейства ограничение от 250 милиона за месец.

Талула Банкхед
"Никой не може да бъде точно като мен. Понякога дори самата аз имам проблем с това да съм себе си."
"Баща ми ме предупреждаваше за мъжете и алкохола, но не каза нищо за жените и кокаина."
Любовният живот на тази холивудска красавица също е бил легендарен и включва доста женски и мъжки имена от тогавашния шоубизнес. Почти никой не е успявал да устои на дебелашкия й хумор и свръхсилен характер. Никой не е можел да смогне и на енергичния й купонджийски дух. Бохем, при това в пълния смисъл на думата, тя пиела джин и бърбън почти като вода и винаги носела със себе си "куфарче" с наркотици. Последните й, останали в историята думи, били "Кодеин…. бърбън". Нищо чудно, че имала проблеми с паметта. Понеже, нали знаете – употребата на наркотици води до три неща – уврежда дълготрайната памет, вреди на краткотрайните спомени и… забравихме кое беше третото.

Марлене Дитрих
"Краката ми не са толкова хубави, просто зная какво да правя с тях."
"В Европа няма значение дали си мъж или жена – правим любов с всеки, който намираме за привлекателен."
Марлене Дитрих се е омъжвала само веднъж, но любовният й живот е бил легендарен. Гости в нейното легло са били Кларк Гейбъл, Гари Купър, Джон Уейн, Хъмфри Богарт, Ърнест Хемингуей, Франк Синатра, Едит Пиаф, Грета Гарбо, Джеймс Стюарт...списъкът е дълъг. Не знаем дали ще ви заинтригува, но тя е била и нещо като изобретателят на наивния, първобитен фейслифтинг от 50-те. След като ударила 40, Дитрих винаги карала фризьорите си да опъват косата й с фиби така силно, че да не остане и бръчка. Понякога дори до кръв.

Теда Бара
"Имам лице на вампир, но сърцето ми е на феминист."
"Жените ритаха плакатите с моето изображение, влизайки в кината, където се прожектираха филми с мое участие."
Трудно е да си представим, че една от най-мистериозните дами на Холивуд, известна като първата жена-вамп в историята на киното, всъщност е встъпила в брак един-единствен път с режисьора Чарлс Брейбин и е била вярна негова съпруга до смъртта си през 1955. Преди това обаче огнената Теда Бара е предизвиквала сензация накъдето и да се обърне, благодарение на наложения й от FOX имидж на фатална персона, погубваща мъжете заради алчност и от чист каприз. Прибавяйки към това слуховете, че е екзотична потомка на арабска принцеса и скулптор от Европа, а името й всъщност е анаграма на Arab Death, не е чудно, че скандалът е преследвал родената в Синсинати еврейка като сянка до края на кариерата й. Е, ако по собствено желание се снимаш в компанията на змии и черепи, едва ли можеш да очакваш друго.

Айседора Дънкан
"Всяка интелигентна жена, прочела предбрачния си договор и въпреки това минала под венчило, заслужава всички последствия от избора си. "
"Може би не всеки от нас е нарушил Десетте божи заповеди, но със сигурност всички сме способни да го направим."
Тази свободолюбива американка с неукротим дух постига невъзможното, предизвиквайки с кончината си още по-голям бум, отколкото с изстъпленията си приживе. Откривателката на модерния танц покорява балетната сцена като демонстративно пренебрегва каноните и изпълнява хореографиите си боса, само по няколко прозрачни воала.Стремежът й към разкрепостеност я тласка в обятията на дузини мъже (и жени), където ненаситната за приключения дама преоткирава или изгубва себе си – според случая. Любовта към много по-младия руски поет Сергей Есенин успява да я окове в лоното на брака, но за кратко – съпругът й се самоубива едва 30-годишен, оставяйки я да дави в алкохол поредната голяма скръб в живота си, наред със загубата на трите й деца. Една септемврийска вечер в Ница през 1927 тя приема поканата да се повози в автомобила на свой приятел, но едва потеглили, коприненият й шал, веещ се през прозореца, се оплита в едно от колелата, задушавайки я до смърт за по-малко от 2 минути.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.