Лекари без граници

14 август 2014 текст Таня Трендафилова
Имаме новина за вас – д-р Хаус не е нито първият, нито най-гениалният лекар в историята на телевизионните медицински драми.


Истината е, че този така популярен жанр, появил се почти успоредно с раждането на самата телевизия, регулярно произвежда зрителски любимци, започвайки от симпатичния д-р Килдеър (Ричард Чембърлейн) през далечната 1961, чак до гореспоменатия ексцентрик Хаус (Хю Лори), който се вихри из болничните коридори в наши дни. Е, съвсем скоро към върволицата медици, практикуващи на малкия екран, ще се присъедини и любимият ни британец Клайв Оуен в ролята на д-р Джон Такъри – основен персонаж в ретро сериала на Cinemax Хирургът.
Две са нещата, заради които предричаме безусловен успех на поредицата – актьорът в главната роля и човекът зад режисьорския мегафон. Първият вече е ясен, а що се отнася до втория – името и работата му сами говорят за себе си. Всичките десет епизода на Хирургът са режисирани и продуцирани от г-н Стивън Содърбърг, който противно на слуховете за оттеглянето си от голямото кино, просто се е преориентирал към друго, не по-малко благодатно поле за изява.
И така, пилотният епизод на Хирургът ни приземява в преливащия от емигранти многомилионен Ню Йорк от началото на миналия век – време, изобилстващо с революционни научни открития, но и с ежедневни лични трагедии. В този град, в който модерното все още се бори с консервативните порядки, а смъртността надскача нивата на нормалното, болница Никърбокър изглежда единственият пристан за болните и нуждаещите се. С репутацията на отличен и напредничав хирург шефът на отделение д-р Такъри печели лесно доверието и парите на пациентите – разбира се, само в случаите, когато не се бори с кокаиновата си зависимост или не е прекалено зает да потушава расовите и междуличностни конфликти в екипа си.
Дори от този бегъл ескиз на сюжета става ясно, че предпоставките за един добър и високорейтингов сериал са налице. Така междувпрочем смятат и шефовете на телевизионната посестрима на HBO, които дадоха зелена светлина на втория сезон, преди още да е изтекъл и един епизод от първия. Ето на това казваме истински летящ старт.

Гледайте Хирургът по Cinemax всяка събота от 23:00 и на hbogo.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.