Жорж Мурие

11 март 2019 снимка Caroline Espeut
На 14 март от 18:30 в зала Славейков на Френския институт режисьорът и изследовател Жорж Мурие ще изнесе специална лекция за работата си върху реставрацията на филма Наполеон на Абел Ганс от 1927. Мурие ще представи първата реставрирана сцена с продължителност 9 минути под надслов Сенките на Конвента, резултат от комплексния процес, който все още не е приключил.


Жорж Мурие е френски режисьор, учен и експерт реставратор. Специалист по творчеството на Абел Ганс, той му е посветил голям брой свои публикации, още като студент по филмография. Наполеон е един от великите шедьоври в историята на киното. Той е с продължителност шест часа и половина, а заснемането му отнема почти две години, включва двеста техници, четиридесет филмови звезди, хиляди статисти и поглъща астрономически бюджет. Резултатът са оперни сцени, изпълнени със специални ефекти в шест епизода, от които някои пасажи са заснети на три екрана.

Лекцията е част от програмата на София Филм Фест 2019
Вход свободен до изчерпване на местата в залата


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098