40 години Животът на Брайън

15 април 2019
Юдея, 33 години преди новата ера. Бедни времена, изобилстващи от месии, надъханите им последователи и римляни, които отчаяно опитват да въведат някакъв ред. На този фон се запознаваме с Брайън Коен – неохотен бъдещ месия, придобил слава вследствие на куп смехотворни обстоятелства.


Такава е ситуацията в Животът на Брайън – вторият филм на Монти Пайтън и една от епохалните им работи, която преди 40 години предизвиква сериозни противоречия и дори е забранена в някои държави. Защо? Покрай същността си на сатира както на религията, така и на холивудските интерпретации на библейски теми, филмът е обявен за скандален и обвинен в богохулство. А проблемите започват още преди да бъде заснет – щом прочита сценария, председателят на EMI лорд Делфонт се отмята от проекта и Монти Пайтън са прикаране до стената – за отрицателно време трябва да набавят 2 млн долара, за да случат проекта си. Помощта идва в лицето на бийтълса Джордж Харисън, който влиза с пари и дава началото на продуцентската къща HandMade Films, която после застава зад още няколко от класически британски филми от 80-те.

"Действието в Животът на Брайън може да е част от историята преди 2000 години, но то е и огледало на нещата, които се случват днес в света. Само дето е смешно!", казват за филма си питоните. Ако досега не сте се уверявали сами или пък искате пак да се посмеете с легендите Греъм Чапман, Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм и Тери Джоунс (също режисьор на филма), идва златна възможност за това. По случай 40 години от премиерата Животът на Брайън през 1979 сега той се качва отново на 400 екрана, пръснати по света, два от които са у нас: Дом на киното в София (18 април, 19:30) и Lucky Дом на киното в Пловдив (18 април, 18:30, като част от календара на Пловдив 2019).


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.

Warning: array_combine(): Both parameters should have an equal number of elements in /home/program/public_html/index.php on line 1098