Уди Алън: 10 задължителни филма

7 декември 2020 текст Тео Чепилов
Уди Алън е кино творец без аналог, гений на тъжната комедия, неуморен разказвач и откривател, който успява всеки път да ни предаде една и съща история по коренно различен начин.


Впечатляващата му кариера се разпростира на шест десетилетия, а само филмите, които е режисирал, са 50. При такава продуктивност е шокиращо, че Уди Алън няма лош филм – всички негови заглавия са просто различни по успех проекти. Феновете могат да го потвърдят.

Затова и може да се загубим във филмографията му, откъдето дойде идеята за тази мини панорама. Тук са включени всички филми на Уди Алън, които човек, държащ да се нарече киноман, задължително трябва да е изгледал.

Абсолютният шедьовър за разбитите сърца Annie Hall; сагата за любовта, семейството и изневярата Hannah and Her Sisters; черно-бялата романтична комедия с пълен спектър на любовта Manhattan; притчата за последиците от грешните избори Crimes and Misdemeanors; историята за правилните хора в грешната епоха Midnight in Paris; страст, която буквално изскача от екрана в The Purple Rose of Cairo; комедийният прочит на Достоевски в Love and Death; ироничната пародия на документален филм Zelig; съвършената житейска трагедия Match Point и пропитият с романтика по едно безвъзвратно отминало време Radio Days. Приятно гледане!

Annie Hall

  

Hannah and Her Sisters

 

Manhattan

  

Crimes and Misdemeanors

   

Midnight in Paris

   

The Purple Rose of Cairo

  

Love and Death

  

Zelig

  

Match Point

  

Radio Days 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.