Какво не знаехме за... Фран Лебовиц

19 януари 2021 текст Кристина Йорданова
Тя е единственият човек в цял Ню Йорк, който гледа къде ходи.


"Да, преди имаше милиони ужасни хора по улицата, но всеки човек знаеше, че когато ходиш към тях, ти се местиш малко, те се местят малко и затова всички са живи. Днес са на телефоните си и изобщо не знам как още не ги е блъснало нещо." Фран Лебовиц изстрелва изречение след изречение, всичките достойни за цитати, в новите документални серии от Мартин Скорсезе по Netflix Pretend It's a City. Когато я слуша, човек си мисли: "Защо изобщо живее в Ню Йорк, щом всичко е толкова ужасно?". Но тя има бърз отговор и на това: "Ако се бях сетила за друго място, щях да отида там". Нейното остроумие и сардонични коментари са събрани в книги като Metropolitan Life и Social Studies. Сега сяда на по чашка и микрофон с Мартин Скорсезе, с когото просто си говорят, но изглежда, че тя говори, а той се смее. Четем повече за тази любопитна жена в долните три параграфа.

 

Изкуството да не ти пука
Фран е родена като Франсис Ан Лебовиц в семейство на евреи от Ню Джърси, но когато е на 7, силно ги разочарова, като се обявява за атеист. Привлечена е от книгите от малка и почти не обръща внимание на домашните в училище. Проваля се шест пъти по алгебра, като казва, че няма капка желание да се опитва да я разбира. Всъщност оценките ѝ са толкова слаби, че я пращат в частно училище, от което е изключена за нарушаване на правилата. След като си тръгва от там, се мести в Ню Йорк, за което баща ѝ склонява да плаща само за два месеца. Така под навеса на града спокойно се заравя в работата на първите си интелектуални вдъхновения - Джеймс Болдуин и Гор Видал.

Животът в думи
Пристигайки в големия град, тя се захваща с всякаква, малко странна работа. От чистачка през таксиметров шофьор до сценарист на порнофилми. Това, разбира се, не трае дълго, защото налива ум в ревюта на филми и книги за списанието Changes. Точно там я забелязва и Анди Уорхол, който я наема за списанието му Interview. Това е последвано от книгите ѝ Metropolitan Life и Social Studies, но в продължение на години е широко позната с недовършената си новела Exterior Signs of Wealth – история за богати хора, които искат да са артисти, и артисти, които искат да са богати хора. Застава естествено и на екраните като съдия в Law & Order, както и във филма на Скорсезе Вълкът от Уолстрийт.

Блокажът, цигарите и Ню Йорк
Фран не е писала завършен ред от много време, но пък, както тя сама казва, е господар на нищоправенето. Пуши от юношеските си години и няма намерение да спре, мрази да готви и пред New Yorker казва, че най-голямата ѝ болка по време на пандемия е, че не може да отиде на ресторант и трябва да си бели краставиците сама. Разни хора ѝ звънят и вече ѝ е писнало да чува как Шекспир бил написал Крал Лир по време на чумата, намеквайки, че тя трябва да направи нещо подобно сега. Често споменава, че е явен противник на Тръмп просто защото го смята за изключително глупав, но точно избирането му за президент през 2016 я кара да разбере, че невинаги е права – тогава казва на всички, че той има нулеви шансове за победа. Фран няма мобилен телефон или компютър и не е като да не знае, че съществуват, просто предпочита, когато се разхожда по улиците на Ню Йорк, да чете поезията, запечатана в земята, и да се опитва да не се скара със 75 човека, докато върви по Таймс Скуеър. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.