Дейвид Линч панорама: 10 задължителни филма

20 януари 2021 текст Тео Чепилов
Малко режисьори имат толкова характерен стил, че да намерят място в речника, но Дейвид Линч е един от тях.


Според Оксфордския английски такъв "Линчов", или Lynchian, означава "характерен, напомнящ или имитиращ филмите и телевизионните сериали на Дейвид Линч". По-нататък понятието продължава със "съпоставяне на сюрреални и зловещи елементи с ежедневна, битова среда...". Леко сухарският изказ настрана, формулата какво прави един филм Линчов, е тук, разбита на съставни части. За съжаление никой не може да я изпълни освен негово величество Краля на кошмарите, самият Дейвид Линч.

Към всеки от филмите си режисьорът подхожда като към арт експеримент, инсталация, визуална провокация, а не просто история, разказана с картини. Дали заради кариерата си на художник или заради цялостното си усещане към Вселената, той не се страхува да променя филма си в движение, да добавя кадри, а по-късно да открива значението им. Например Боб, един от най-запомнящите се образи в историята, се ражда на терен, когато отражението на сценографа Франк Силва попада в кадър. Вместо да се вбеси, Линч снима отделна сцена с него, надвесен над леглото, като едва по-късно измисля за какво да я използва. В тази връзка Туин Пийкс не е част от тази селекция, защото е сериал, но пък сме включили Огън, следвай ме, а Дюн присъства единствено като бонус – не препоръчваме гледането му в никакъв случай. За сметка на това не можем да се наситим на американа серията с безкрайно красивите зловещи заглавия Диво сърце, Изгубената магистрала и Синьо кадифе, както и на черно-белия период на Линч, презентиран с Човекът слон и Гумена глава. Мълхоланд Драйв пък е шедьовър в своя собствена вселена.

Ако не сте се сблъсквали с някой от тези филми, завиждаме ви – нищо не може да се сравни с първоначалния шок от това влакче на ужасите. Приятно гледане!

Туин Пийкс: Огън, следвай ме


Изгубената магистрала


Човекът слон


Инланд Емпайър


Диво сърце


Дюн


Историята на Стрейт


Мълхоланд Драйв


Гумена глава


Синьо кадифе 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.