Ловът на трюфели – игра на криеница с природата

29 октомври 2021

Щастието е относително понятие, върху чието значение философите размишляват от стотици години. За ценителите на малките удоволствия в живота то се открива в простичките детайли – насладата от хубавата храна, хармонията с природата, гласа на кукумявката в нощта. В този смисъл източникът на радостта е мимолетен, но ехото му резонира в душата ни дълго след това.
Формулата на щастието може и да си остава мистерия, но няма как да не се съгласим, че се докосваме поне до частица от него, когато потънем в горските дебри. Независимо дали се натъкваме на дива ягода сред тревата, или на подобен на пламъче минзухар измежду нападалите листа, изненадата от тази внезапна среща с естествената красота е ненадминато усещане. Това, което можем да направим, за да подсилим чувството, е да превърнем откривателството в цел, а разходката – в лов на съкровища. Наградата е осигурена от самата природа.

Такова изживяване е ловът на трюфели. Търсенето е доста по-сложно от брането на горски плодове или манатарки, а спецификите му са усъвършенствани с поколения наред. Някои специалисти дори пазят любимите си находища в тайна, за да съхранят източника на доходите си.

Подобно занимание може би ни звучи ексклузивно и далечно, но действително можем да станем част от магията само на 90 километра от София. Срещу 80 лева се впускаме в приключение на територията на Angelove Estate с помощта на две обучени кучета и опитни експерти в областта, а след това в хотел Рамира се наслаждаваме на плодовете на труда си, превърнати в апетитни ястия. Датата е 11 декември, а градът – Кюстендил.

Трюфелите често биват свързвани с лукса и обичайно бихме си ги представили в обстановката на някой скъп френски ресторант. В документалния филм Ловци на трюфели откриваме, че съществуват две перспективи – гледната точка на търсачите на трюфели и тази на богатите купувачи. Фокусът е върху четирима възрастни мъже, посветили живота си на издирването на ценните гъби. Отношението на всеки от тях към начинанието им, както и връзката им с кучетата-търсачи, трогват зрителя със своята искреност.

Всъщност, това е филм за радостта от живота, извлечена от общуването с природата. Ежедневието на героите е скромно до степен на безвремие – интериорът на домовете им напомня на картина на Вермеер, а действието може да се развива всякога. Ловът на трюфели не разчита на използването на технологии, а на естествен усет, години практика и остро кучешко обоняние. Търсачът и неговото куче функционират като един общ организъм чрез симбиоза от любов, съпричастност и любопитство, а когато нещо се случи на някое от животните, собствениците им страдат, сякаш са загубили част от себе си.

Четиримата ловци се отнасят към търсенето като към игра на криеница, в която земята им се отблагодарява понякога щедро, понякога не чак дотам. Единият от тях, Карло, проявява неугасваща страст и посвоему детски ентусиазъм. В няколко сцени виждаме жена му да стои пред къщата или до прозореца и да го вика за вечеря, както майките викат синовете си, останали да играят до късно навън: „Карло! Стъмва се, прибирай се!“ Въпреки това, Карло продължава да се измъква тайно през прозореца и да се прокрадва към гората, а в един момент споделя, че би продължил да лови трюфели дори в отвъдното. Тази отдаденост не е просто към един нестабилен доход, зависим от благосклонността на търговците. Упоритостта на Карло е жест към самата природа, любовно писмо към писъка на бухала и пропукването на съчките под обувките.

Въпросът не е дали ще успееш да изкопаеш достатъчно трюфели, за да ти платят щедро. Магията е в самото действие, в комуникацията с гората, земята, кучето и простора между склоновете. Докато крачат между дърветата, облегнати на бастун за опора, мъжете разговарят с кучетата си като с хора, споделят им личните си истории, дори празнуват рождените им дни със свещички и лакомства. През очите на Аурелио, Карло, Анджело и Серджио и ние си припомняме, че богатството не се измерва в пари. Богатството идва от природата – понякога под формата на сбръчкана кръгла гъба с полепнала по нея пръст.

Подробна програма за лова на трюфели разглеждаме тук, а записването става на адрес me@caseyangelova.com или на телефонния номер, посочен в събитието.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.