Премиерите тази седмица - Бай Иван: Филмът, Заразно зло: Началото и още...

2 декември 2021
Разгръщаме лентите, които ще се прожектират в киносалоните от тази седмица насетне.


Бай Иван: Филмът


Прескочил директно от YouTube канала със скечове Светът на Ванката на големия екран, Бай Иван - Филмът може и да не идва с огромни претенции, но пък агитката му е стабилна, особено ако се окаже, че всичките му 545 хиляди последователи в платформата за видеосподеляне си купят билет за кино. Въпросният Бай е бургаски герой с големи мечти и посредствена съпруга, който удря джакпота на живота си, когато е поканен да участва в телевизионно шоу в „Софията“. Пътят до заветното студио се превръща в поредица от злополучия и близки срещи с цял взвод налудничави персонажи, но когато най-после е готов да блесне с умения и интелект в ефир, нашият злощастен персонаж с осанка на модерен Бай Ганьо се проваля с гръм и трясък. У дома обаче го чака още една, финална изненада.


Заразно зло: НачалотоСлед шестте свръхуспешни адаптации на видеоиграта Заразно зло, които режисьорът Пол У. С. Андерсън и съпругата му Мила Йовович произведоха между 2002 и 2017, решихме, че сме си взели последно сбогом с франчайза, но се оказа, че още докато последната глава на зомби поредицата се е въртяла из екраните, друг фен на PlayStation – Йоханес Робъртс – вече е замислял ребуут.

Получаваме го (без особено да сме го искали) в Заразно зло: Началото, който пак ни връща в призрачния Ракуун сити – някога процъфтяващ център на фармацевтичната корпорация Ъмбрела, а сега гниеща градска яма, където неумиращото зло се спотайва зад всеки ъгъл. Очаквано безчинствата на мутиралите жертви на експерименти във всякакви ужасяващи форми и състояния заемат огромна част от екранното време и на тази версия, но за съжаление машината за борба със зомбита Алис вече не е тук, за да ни преведе невредими през ордите им. За сметка на това нагнетяващата атмосфера и първичният ужас от оригиналните игри присъстват повече от осезаемо, разпръсквайки с шепи носталгия по 90-те и конфети от забавни препратки за най-върлите фенове.


Отново съм тукОцелял след падания, счупвания, катастрофи, хипогликемични кризи, няколко пъти преборил рака и изкачил десет осемхилядника – Боян Петров е истински пример за не сломимостта на човешкия дух и призванието да следваш мечтите си независимо от предизвикателствата.

Филмът на Поли Генчева и оператора Красимир Андонов започва като документиране на неговия опит да изкачи връх Шиша Пангма, преди да се отправи към Еверест, но когато алпинистът изчезва безследно на метри от заветната си цел през май 2018, проектът придобива различна стойност, превръщайки се в епопея на живота, работата и личността на един от героите на новото ни време. Сниман на териториите на пет държави – България, Украйна, Швейцария, Китай и Непал, Отново съм тук проследява и безпрецедентната международна спасителна акция, в която две обичайно недружелюбни помежду си страни обединяват усилия в търсенето на Боян по въздух и вода. Документалният разказ вече спечели приза за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-ото издание на фестивала в Тренто, а у нас го гледаме в рамките на Киномания.


Дани. Легенда. Бог.Дани е бизнесмен и общински съветник, който се е съгласил да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Още през първия снимачен ден Дани обявява на журналистическия екип, че всъщност ще правят пълнометражен филм, в който той ще бъде главен герой, сценарист, режисьор и продуцент.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.