Първи тийзър на "Опенхайнер" от Кристофър Нолан

29 юли 2022 текст Анастасия Стоева
Изчистени черно-бели кадри, огнена стихия и изключително стилен Килиън Мърфи - това ни разкрива чисто новият тийзър на предстоящия филм на Кристофър Нолан. Не сме изненадани от пестеливото количество кадри и енигматичните абстрактни секвенции - така или иначе вече имаме представа за какво става въпрос в лентата, имайки предвид, че стъпва върху историята на Дж. Робърт Опенхаймер.
Броячът в трейлъра буди алюзия с един съвсем друг тип взривоопасен часовников механизъм. Не е за пренебрегване, че именно на 16 юли 1945 година тестът Тринити демонстрира мощта на първото американско ядрено оръжие. 78 години и 5 дни по-късно в кината избухва продукцията, която разказва именно за проекта Манхатън и разработката на въпросното оръжие, а пътят, по който Нолан избира да поеме, следва биографията от Кай Бърд и Мартин Шеруин American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer. Филмът не се концентрира ексклузивно върху атомната бомба - вместо това той разглежда успоредно и турбулентния живот на Опенхаймер, взаимоотношенията му с колегите, политиците, военните и семейството му.

Неотдавна научихме и имената на главните замесени. Сред забележителния актьорски състав са Мат Деймън, Емили Блънт, Робърт Дауни Младши, Флорънс Пю Рами Малек, Кенет Брана и още много впечатляващи холивудски актьори, чието изброяване би могло да запълни цял абзац. Кристофър Нолан пък освен режисьор е и сценарист и продуцент на Опенхаймер, а това е първият му черно-бял филм от 24 години насам. Позабравили сме минималистичния му стил от Following, Memento и Insomnia. По всичко изглежда, че през 2023 Нолан ще си припомни на практика старите си методи и стил, но от друга страна не забравяме, че това е едва първи поглед към предстоящото заглавие, така че сме готови за изненади.

Опенхаймер пристига на голям екран на 21 юли 2023. Оператор на филма е Хойте ван Хойтема, когото познаваме от Дюнкерк, а след броени дни следва да си припомним работата му и в НЕ!. Той заснема Опенхаймер на 65-милиметрова лента с IMAX камери, което ни подсказва, че дори няма и да си помисляме да го гледаме на 2D.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.