• Ужаси от старите ленти

  28 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Хорърите сграбчват публиката за гърлото още от ерата на нямото кино, уповавайки се единствено на елементи от първичния филмов език, затова сваляме шапка и присъждаме екстра точки за изобретателност на режисьорите им. Навръх Хелоуин предпочетохме да заменим кървавите слашъри с черно-белите класики в жанра – даваме ви три щедро сиропирани със съспенс причини защо.
 • Дюн - епично пътешествие през времето и пространството

  22 октомври 2021

  текст Ража Ел Мадхун

  2021 година, месец октомври. Часът е 11:00 преди обед. Пред мен се простира огромният киноекран. Веднага след началото на прожекцията на Дюн обаче се транспортираме в много далечно бъдеще и вече годината е 10191, , а човечеството е в процес на технологичен подем и душевен упадък. За минути напълно забравям за планетата Земя. Всъщност, тези, които вече са чели научнофантастичния бестселър на Франк Хърбърт отпреди почти 60 години, знаят, че според сюжета човечеството отдавна не се намира на нея.
 • Избрано от CineLibri

  14 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Преди официално да ни залее масовата Хелоуин истерия, разполагаме с още цели две седмици да поглезим ценителя в себе си с изискани хапки кино от програмата на продължаващия литературно-филмов фестивал CineLibri. Екранизираните заглавия тази година са 49 и до едно си струват билета за прожекция (или онлайн абонамента), но тук се спираме на 10, за които да се оглеждате с повишено внимание.
 • „Страх“ на Ивайло Христов – българското предложение за „Оскар“

  13 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Вече е ясно българското предложение за Оскар за идната 2022 година. Филмът на Ивайло Христов Страх се състезава за предстоящите номинации за наградите на Академията с филмови продукции от 33 държави. С монохромната си визия и актуална тематика Страх преборва предубежденията и ни призовава да погледнем отвъд различията между хората.
 • Майсторството на саундтрака в хорър киното

  12 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Мрачните октомврийски дни са перфектният декор за зловещо настроение. Улиците вечер стават все по-празни, а миризмата на дъжд и белите ореоли около уличните лампи провокират въображението ни да търси нещо подозрително навсякъде: „Видя ли онази сянка там преди малко? Не върви ли някой след мен? Защо прозорците на тази изоставена къща са зазидани?“
 • "Аферим!" - връзка между миналото и настоящето

  7 октомври 2021

  текст Деметра Георгиева

  В началото на октомври посрещнахме първото издание на филмовия мини-фестивал CineRoma. Събитието се организира съвместно от Гьоте-институт и Дом на киното като част от проекта Медиен инкубатор. Целта на CineRoma е да представи селекция от филми, създадени от или за ромското общество на Балканския полуостров, както и да инициира диалог за отношението към тази етническа група. Сред подбраните филми е Аферим! на румънския режисьор Раду Жуде. Филмът е избран за финална прожекция на фестивала и е представен от българския продуцент, работил по него - Росица Вълканова.
 • Променяща се София през погледа на българското кино

  6 октомври 2021

  Проектът на списание Кино ни позволява да надникнем в миналото на любимата ни София с десет безплатни онлайн прожекции на български филми.
 • Какво не знаехме за… Фран Дрешер

  30 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  На 30 септември дамата с дрезгавия глас навършва 64 години. Фран Дрешер, позната от култовия сериал Гувернантката, се превръща в една от иконите на 90-те години в САЩ. С над 40 години опит на екрана тя се отличава по всеки възможен начин от изгряващите звезди на своето време, но се изстрелва към успеха и пленява сърцата на милиони.
 • The Chair – 21-ви век в една катедра по литература в САЩ

  14 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Корейка, млада чернокожа дама и възрастна бяла жена влизат в един бар.... Всъщност, в университет. Така започва не виц за расовото разнообразие, а историята в най-новия сериал по Netflix.
 • Жените наистина плачат - премиера

  14 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Макар заглавието да създава очакване за женски сълзи, филмът представя много повече от това. Жените наистина плачат може да е художествена измислица за някои, ала за други е самата реалност. Посрещаме есента с многообещаващата копродукция между България и Франция.
 • Locke & Key - от комикса до Netflix

  1 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Stranger Things среща Dark и в един от най-новите сериали на Netflix. Locke & Key е базиран на едноименната поредица комикси на Джо Хил (синът на Стивън Кинг), която излиза от 2008 до 2013 година. Сериалът е малко по-мрачен от споменатите му филмови събратя и е доста по-лесен за схващане от комиска, където нещата са по-брутални и мрачни. Това обаче не го прави безинтересен. Епизодите бързо оковават зрителя в мистериозната си и магична атмосфера, която е типична за повечето истории на Стивън Кинг. Не е изненадващо, че Джо Хил се движи в неговия кръг от теми и настроения. Хубавото обаче е, че вместо да копира баща си, той успява да намери свой кът в литературните вълшебни мрачнини.
 • Братство - руското кино-огледало на ада в Афганистан

  17 август 2021

  Димитър Димитров

  Някои твърдят, че е постен московски еквивалент на Спасяването на редник Райън. Други го считат за далеч по-разтърсваща продукция по действителен случай от финалните месеци на съветската инвазия в Афганистан.
 • Филм на седмицата: Диего Марадона

  13 юли 2021

  Хубен Хубенов

  „Ако бях Марадона, щях да живея като него. Ако бях Марадона, никога нямаше да греша“, пее Ману Чао (или Хосе-Мануел Томас Артур Чао).
 • Филм на деня: Като за последно

  10 юни 2021

  Тео Чепилов

  Въпреки че има 17 лица на плаката, за публиката това е филмът с Мария Бакалова. Oгромна част от зрителите именно тук за първи път ще гледат на екран най-споменаваната родна актриса напоследък. Участието ѝ в лентата доказва, че всички хвалебствия по неин адрес са напълно заслужени.
 • Филм на седмицата: Човек на гнева

  9 юни 2021

  Тео Чепилов

  Новият филм на Гай Ричи е връщане обратно към корените – криминална история, обир и Джейсън Стейтъм с доста повече екшън и по-малко хумор от обикновено.
 • Премиерите тази седмица - Като за последно, Човек на гнева и още...

  4 юни 2021

  Ето какво ново предлагат киносалоните от 4 юни:
 • Филм на седмицата: Фестивалът на Рифкин

  1 юни 2021

  Тео Чепилов

  Уди Алън е най-стабилно работещият режисьор на планетата и въпреки че е на 85, не спира да пуска филм всяка година. С Фестивалът на Рифкин нюйоркчанинът чуква юбилеен петдесетак.
 • Премиерите тази седмица: Круела, Нито звук 2 и още...

  27 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 28 май:
 • Франсоа Трюфо: 10 задължителни филма

  21 май 2021

  Тео Чепилов

  Филмите на Франсоа Трюфо остаряват като виното – с всяка следваща година се поглъщат все по-жадно, при това не само сред класиките от Френската вълна.

 • Премиерите тази седмица: Никой, Фестивалът на Рифкин и още...

  20 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 21 май: