• „Баншите от Инишерин“ и защо трябва да помним доброто

  6 февруари 2023

  текст Анастасия Стоева

  Баншите от Инишерин е преди всичко филм за самотата и безсилието пред неизбежното разделение между хората. Този междучовешки разрив се отразява както в отношенията между главните герои, така и в тътнещата на хоризонта гражданска война, от която изолираният ирландски остров привидно остава незасегнат.

 • Джералдин Чаплин на София Филм Фест

  2 февруари 2023

  текст Анастасия Стоева

  Легендарната Джералдин Чаплин гостува в България в рамките на София Филм Фест, за да представи филма на Джесика Удуърт Лука, в който изпълнява ролята на Генерала. По време на посещението си в София голямата актриса ще получи Наградата на София на Столична община.
 • България през обектива на XX век: "Киноклуб Супер 8"

  1 февруари 2023

  текст Анастасия Стоева

  Надникваме в застиналите във времето дебри на близкото и далечното минало с помощта на любителски домашни филми от България, заснети на лента и реставрирани дигитално от четиримата артисти от Киноклуб Супер 8. На 1 февруари от 18:30 в Бобина за пръв път гледаме селекция от архива на клуба, запознаваме се с екипа и неговата дейност и се докосваме до моменти от живота между 30-те и 80-те години на XX век, които рядко можем да видим във видеоформат.
 • Опитомяването на Вавилон

  24 януари 2023

  текст Анастасия Стоева

  Новият филм на Деймиън Шазел е истински апотеоз на холивудския разкош. Всеки кадър пращи от изобилие: от мащабния one-shot на танцуващата Марго Роби в тълпата от опиянени филмови величия, през впечатляващите масовки на снимачната площадка до упадъка на подземния свят.

 • Обърнатата пирамида на „Идиотският триъгълник“

  19 януари 2023

  текст Анастасия Стоева

  Идиотският триъгълник е опасна зона, където корабокрушират самозаблудите се и където пирамидата на дебнещия в дълбините айсберг е разграфена на класи в определена от финансовите възможности йерархия. Великолепната сатирична комедия на Рубен Йостлуд е изключително интелигентна, хаплива и безпощадно критична към обществото – не подминава нито една идеология, изобличава както богатите, така и бедните и доказва, че дори прослойките да се менят, светът се движи по преопределен коловоз на потиснати и потисници.

 • Без изненади на наградите "Златен глобус" 2023

  11 януари 2023

  текст Анастасия Стоева, снимка Майкъл Ковак/Gettyimages

  След година затишие церемонията по връчването на наградите Златен глобус се завърна по екраните. Въпреки неотдавнашните обвинения в предубеждения, дискриминация и корупция срещу HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса), много от звездните гости присъстваха на награждаването. Празникът обаче не се размина без хапливи коментари от страна на водещия, чернокожия комик Джерод Кармайкъл, който с чувство за хумор разкритикува съмнителните дискриминативни практики на Асоциацията. Така или иначе не оставаме изненадани от победителите: както бе прогнозирано, Баншите от Инишерин се сдоби с три статуетки, а Стивън Спилбърг за втора поредна година обра овациите и спечели наградата за най-добра драма за филма си Семейство Фейбълман.
 • „Бял шум“ на Баумбах между смъртта, фалша и смисъла

  6 януари 2023

  текст Анастасия Стоева

  През 2022 година Бял шум, новият филм на Ноа Баумбах (познат най-вече с Брачна история и Франсес Ха), откри филмовия фестивал във Венеция с не особено възторжени овации и смесени реакции от страна на критиците. След това директно прескочи премиерите по кината и в момента вече е достъпен в Netflix, което е същинско престъпление срещу изключителните му кинематографични и естетични качества. Заснет на лента, аналоговата му визия и изчистените цветове се комбинират отлично с великолепни специални ефекти. Отдалеч личи, че преди Баумбах е работил с Уес Андерсън.

 • "Дракула" на Копола – 30 години безсмъртна любов

  5 януари 2023

  текст Ивайло Александров

  Добре дошли в моя дом. Влезте по ваша воля и оставете частица от щастието, което носите със себе си!

  С тази покана Гари Олдман, облечен във великолепната червена роба от Ейко Ишиока, посрещна Киану Рийвс в замъка на Дракула през 1992 и накара поколения фенове да припознаят филма с оригинално заглавие Bram Stoker’s Dracula като обяснение в любов – към романа на Брам Стокър, към класическото хорър кино от началото на ХХ век и към романтизма на викторианската епоха.
 • Блокбастърите на 2023

  19 декември 2022

  текст Таня Трендафилова

  По традиция в края на всяка година разлистваме кино календара на следващата в аванс, за да подберем най-интересните заглавия в кратък, но съдържателен списък. В навечерието на 2023 изреждаме бъдещите касоразбивачи по месеца им на излизане.
 • Сериалите на 2023

  19 декември 2022

  текст Таня Трендафилова

  Отиващата си година бе особено силна за предисториите и продълженията на познати и обичани фентъзи класики, но колкото и да ни се ще Странни неща и Домът на Дракона да бълват епизоди ежеседмично, ще трябва да почакаме до следващата година за нови сезони. Междувременно 2023 ни готви адаптации на видеоигри, завръщане на сай-фай и комикс любимци, кримки, психологически трилъри и малко (черен) хумор. Ето и заглавията зад жанровете.
 • „Семейство Фейбълман“ – обяснение в любов към киното

  5 декември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Стивън Спилбърг се завръща с автобиографичен филм, който улавя красотата на киното и комплексните междуличностни отношения в семейството. Лентата сякаш директно проговаря на всеки начинаещ режисьор или любител на филмовото изкуство, а Спилбърг остава верен на себе си, поднасяйки на публиката поредния качествен, топъл и човешки филм.

 • Международен ден на анимацията

  28 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  За 20-та поредна година отбелязваме Международния ден на анимацията с две специални събития на 28 октомври в кино Одеон.
 • На честотите на страха

  13 октомври 2022

  текст Таня Трендафилова

  Гладните за пакости и лакомства чакат Нощта на Вси Светии от първия ден на октомври, но тиквените фенери, страховити костюми и втрисащите истории започват да бълват от ефира далеч преди това и не бързат да го напуснат чак до Коледа. Ето на какво попаднахме ние, разглеждайки Хелоуин колекциите на най-популярните стрийминг платформи.
 • Ф1.618 на Теодор Ушев: брутална приказка извън златното сечение

  12 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  φ1.618 на Теодор Ушев е смел, авагарден и различен от почти всичко, което сме виждали на хоризонта на българското кино напоследък. Въпреки че е далеч от съвършенството, той съумява да проговори на универсален език, който работи добре не само за родната, но и за всеобщата реалност, именно защото бяга от реалността и се гмурка с главата напред в морето на илюзиорното. Сваляме шапка на удачния избор на картинни снимачни локации, добрия подбор на актьорите и успешните режисьорски похвати. Ушев кривва от източника (Пумпал от Владислав Тодоров) точно толкова, колкото е нужно, преработва хумора на романа, пренарежда и преобръща сцени, персонажи и сюжетни линии, за да създаде един екстравагантен фестивал на въображението.

 • Преоткриваме своя „Амстердам“ в новия филм на Дейвид О. Ръсел

  7 октомври 2022

  текст Анастасия Стоева

  „Във вечната битка между любовта и омразата, да изберем любовта не е достатъчно. Трябва да се борим за добротата.“
 • Кино в Хладилника

  16 септември 2022

  Лятото може и да се изнизва полека, но ние все още не сме готови да го пуснем да си отиде. На 18 септември от 20:00 сме на обръщателното колело на трамвай 10 в квартал Хладилника, където гледаме кино на открито с вход свободен.
 • От птичи поглед

  16 септември 2022

  Тази есен спиращата дъха документална поредица Европа отвисоко, която впечатлява с гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности на Стария континент, се завръща с четвърти сезон на честотите на National Geographic.

  Новите шест части на предаването се настаняват в програмата на канала всяка неделя от 22:00, а премиерата е на 18 септември с ексклузивен епизод, посветен на България, нейната богата култура, впечатляваща природна красота и съвременни инженерни постижения.
 • Истината в 24 кадъра в секунда остава неразказана без Жан-Люк Годар

  13 септември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Светът изгуби една от най-знаковите фигури в историята на киното - Жан-Люк Годар. Френският режисьор играе ключова роля в зараждането на Френската нова вълна заедно с Франсоа Трюфо и Ерик Ромер, създава класики като До последен дъх, Малкият войник, Алфавил и Лудият Пиеро, а бунтарският му дух започва цяла революция в индустрията.
 • Три хиляди години копнеж по неразказаните истории

  7 септември 2022

  текст Анастасия Стоева

  Още от трейлъра си Три хиляди години копнеж по всички параграфи изглежда като необичаен филм. Наистина лентата е омайно шантава и всепоглъщаща, а от всеки диалог, всеки поглед и жест струи усещане за безкрайност. В основата на фабулата застава една щастлива в самотата си жена, която се натъква на причудлива бутилка в антикварно магазинче в Истанбул. Не е за пренебрегване, че дамата е прочут наратолог – в този филм историите са основна тема, като самата му форма е издържана в духа на разказаното слово. Задкадровият глас, който присъства през почти цялото време, обаче не е натрапчив и не отнема от динамиката на действието. Дори напротив: както казва героинята още във въведението, чувството на нереалност и приказният му характер по особен начин ни помага да повярваме в чудото и да го усетим като свое.

 • Природата и домът в „Където пеят раците“

  19 август 2022

  текст Анастасия Стоева

  Където пеят раците е нежна и съзерцателна екранизация по едноименния роман на Дилия Оуенс. Филмът изплита ефирна нишка между любовта между хората и любовта към природата и изследва ранимостта на искрената и чиста човешка душа.