За едно момиче

29 септември 2014 текст Никола Шахпазов
Индъстриъл рок божеството Трент Резнър е известен като вълк-единак (и с право), но през последните години има един човек, заради когото Резнър е готов да наруши музикалната си (само)изолация. Става дума за британеца Атикъс Рос, заедно с когото записаха третия си саундтрак за филм на Дейвид Финчър – този път към трилъра Не казвай сбогом.


Нова епоха
Творческата връзка между двамата започва още в края на 90-те, покрай издаването на втория албум на бандата на Рос 12 Rounds от лейбъла на Резнър Nothing. Доста по-късно, обаче, Атикъс се оказва замесен в записите на Nine Inch Nails албума With Teeth (2005), като от този момент нататък е изключително важен за индъстриъл проекта. От Year Zero нататък е направо пълноправен член на Nine Inch Nails, както и продуцент на албумите, заедно с Резнър.

Като на кино
Първата работа на Рос и Резнър за филм на Финчър е саундтракът им за Социалната мрежа – още една крачка в правилната посока и за музикантите, и за режисьора. Макар и частично базиран на парчета от Nine Inch Nails албума Ghosts I-IV, саундтракът е толкова ефектен, че носи на двамата Златен глобус и Оскар. Добър старт, нали? Неслучайно за музиката към Мъжете, които мразеха жените Финчър отново се доверява на Рос и Резнър и неслучайно саундтракът им носи още една награда – този път Грами.

Слушай, Ейми
Никакви изненади – музиката към Не казвай сбогом е изцяло инструментална, мечтателна, космически тиха, индустриално начупена, с електронни пулсации и спартански изчистени пиано моменти. Чист дарк ембиънт/индъстриъл. За разлика от акцентите в саундтрака на Мъжете, които мразеха жените (кавърите на Led Zeppelin и Брайън Фери), тук няма нито вокали, нито стандартни конструкции на пиесите. Едновременно с това, музиката на Рос и Резнър не е фонова, а обсебваща, отпускаща и напрягаща, едно пътуване в мъглив и мрачен свят, което можете да предприемете дори и без да сте гледали филма.

Саундтракът на Не казвай сбогом можете да слушате онлайн или да купите на mp3, FLAC, CD или винил от store.nin.com


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.