Кинотека

19 март 2015
100 години след първите си стъпки, българското кино прави лъвски скок в дигиталната ера – с новата платформа netcinema.bg ще гледаме стотици наши филми онлайн.


Да не отваряме темата за нелегалното теглене на авторски продукти, защото е без дъно (и засега – без изход). Важното е, че днес имаме нещо хубаво за споделяне – от началото на месеца разполагаме с пълен резервоар българско кино, което можем да гледаме легално онлайн на цената на едно кафе с мляко. До момента в netcinema.bg са качени над 150 заглавия, нови и класика, като всяка седмица ще влизат по още два премиерни за сайта филма.

Освен че събира кино наследството ни на едно място, платформата е заредена с информация за филмите, трейлъри и допълнителни материали за кино. Редовно ще има и тематични селекции – рубриката вече стартира с колекцията Дебюти на български класици, която показва първите ленти на големи наши режисьори: На малкия остров на Рангел Вълчанов, Бялата стая на Методи Андонов, Крадецът на праскови на Въло Радев, Ако не иде
влак
на Едуард Захариев и още.

Нуждата от тази бг-кинотека е очевидна – тя дава шанс на филмите ни да бъдат гледани от десетки пъти повече хора навсякъде по света, по всяко време. За документалните ленти и анимациите, които имат ограничени прожекции в салоните, тази възможност е златна. Чрез netcinema.bg трибуна получават също студентските и късите филми (при това безплатна за продукцията на момчетата и момичетата от НАТФИЗ) – наистина е важно, когато всички толкова много говорим за "развитието" в нашето кино.

Да гледате филмите на сайта ще ви струва 1.20 или 2.40лв. Срещу тази цена получавате достъп до избраното заглавие за период от 12 часа, като излъчването е стрийминг, така че ви е нужна връзка с нета (за тест на връзката и качеството първо си пуснете трейлъра). Работи се по въпроса някои от филмите да бъдат достъпни и за сваляне, както и по възможността за абонамент. Плащането става чрез sms, ePay, paypal, дебитни и кредитни карти. Бързо, лесно, интересно.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.