И машината видя Бог

9 април 2015
От близо век футуристи, изследователи, писатели и кинаджии разсъждават върху появата на изкуствен интелект (ИИ) и настъпването на ера, в която той ще надхвърли в пъти човешкия капацитет. Наричат го сингулярност.


Очакваме да се случи след 5 до 100 години (мнения много) и да направи бъдещето на вида ни напълно непредсказуемо. Без паника, тук просто си говорим за кино. То се вълнува от ИИ още от 1927 насам, когато Фриц Ланг снима своя повратен за сай-фай жанра Метрополис. Сега да видим следващите важни заглавия, които показват любовта и омразата ни към ИИ.

2001: КОСМИЧЕСКА ОДИСЕЯ
"Съжалявам...", казва меко компютърът ХАЛ 9000, докато избива екипажа на космическия кораб Дискавъри 1. Лошата машина в сценария на Стенли Кубрик и Артък Кларк е 13-а в класацията на 50-те най-големи злодеи в киното и влиза в списъка от 101 най-влиятелни личности, които никога не са живели.

БЛЕЙД РЪНЪР
Нео-ноар класиката на Ридли Скот (по романа Сънуват ли андроидите електроовце на Филип К. Дик) ни запраща в Лос Анжелис през 2019, когато човешки репликанти, програмирани да колонизират нови светове, се промъкват на Земята. Те не се чувстват машини, но ловецът на глави Харисън Форд чувства друго.

ТЕРМИНАТОР
Арнолд Шварценегер е киборг убиец от 2029, изпратен тук, за да попречи на раждането на спасителя, който ще избави човечеството от машините, завладели света. Ще го видим за пети път през юли в Терминатор: Генезис, който идва с обещание за голям обрат в историята и една напълно различна версия на миналото.

МАТРИЦАТА
"Никога не изпращай човек да свърши работата на машината", съветва трилогията, която остаря бързо в техно-ерата ни, но си остана сайбър пънк култ. Тук интелигентните машини поробват човечеството, превръщайки го в жива “батерия”, а агент Смит е олицетворение на ИИ суперзлодей.

EX_MACHINA: Бог от машината
С режисьорски дебют в дебрите на ИИ етиката се впуска и Алекс Гарланд, писал Плажът, 28 дни по-късно и Проектът Съншайн. "Един ден изкуственият интелект ще гледа на нас като на изправени маймуни на път да изчезнат", прогнозира героят му Нейтън, а заключението, че сътворението на съзнателна машина е историята на боговете, не на човечеството, изглежда логично. Колко време ще отнеме на създадените да се опълчат срещу своите създатели обаче? Гарланд мисли на глас: "Ако си създал съзнание в тялото на машина, тази машина получава същите права като теб. Това се превръща в етичен въпрос. Като homo sapiens на нас не ни пука особено за неандерталците, които сме заменили. Ако ИИ са по‑добри от нас, по-умни, ако живеят по-дълго, кои сме ние, че да решим "Изключваме ви"?..."

P.S: Не харесваме много ИИ. Липсва му емпатия и, в повечето случаи, с всички сили се стреми да ни унищожи или поне подчини. Дали това наистина ще бъде така? И дали веднага ще разберем за съществуването му, или ИИ ще успее да се инфилтрира в подчинения ни на технологиите живот без дори да го усетим?


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.