Срещи пред блока

30 юли 2015
В кварталите на десетина лева с такси от центъра, кадрите понякога се сменят по-бавно, но през август скоростта рязко ще се увеличи. Поне в пет от тях, където безплатни прожекции на БГ филми ще съберат хората пред блока на нещо много повече от бира.


Хубавото на кварталния живот е, че е за никъде не бърза и е спасен от треската и шума на центъра. Лошото е, че забавленията (поне от културната порода) не са му на една крачка, а на минимум един билет с градския транспорт. Новият проект Блок Кино (на Сдружение АС, съставено от млади надъхани хора) ще скъси тази дистанция за няколко вечери. От 4 до 14 август 5 пълнометражни и 5 къси български филма с добро фестивално реноме ще се прожектират на открито между блоковете или в близкото училище в 5 софийски квартала – всъщност последната локация е горе на Витоша, защото София не свършва там, където започва гората.

Въпреки че има нещо мързеливо в това, когато ти не отиваш до киното, то да идва при теб, проектът печели точки на много нива. Първо, ще срещне с нашето кино хора, които може и да не си направят труда да го гледат в салоните. Второ, ще събере съкварталците за една приятна вечер, в която няма да се говори нито за футбол, нито за политика, а за това кой е Драгомир Шолев и колко е добър Деян Донков. И трето, ще ни върне в онези времена, когато съседите се поздравяваха, вместо да си драскат колите. Наистина облагородяващо за средата и толкова на място в зенита на лятото, когато от жега човек трудно отива по-далече от близкия магазин. Сега точно там е откритият кино салон. Сядайте и изключвайте вайбъра.

Всички прожекции са безплатни, започват в 20:45, а програмата върви така:

4 август, Княжево, в двора на 26 СОУ Йордан Йовков
Лейди Зи (2005) на Георги Дюлгеров + късометражния Чест (2013) на Павел Веснаков

6 август, Младост 3, открита сцена в парка
Зад кадър (2010) на Светослав Овчаров + Паркинг (2014) на Ивайло Минов

11 август, Света Троица, открита сцена в парка
Подслон (2010) на Драговмир Шолев + Учител (2014) на Орлин Милчев a.k.a. Атила

14 август, Витоша, хижа Планинарска песен
Витоша (2012) на Любомир Младенов + Малкият принц (2009) на Филип Андреев

15 август, Хиподрума, двора на 51 СОУ Елисавета Багряна, 20:45
Потъването на Созопол (2015) на Костадин Бонев + Мечти (2014) на Камен Коларов


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.