Той, Кръстникът

27 октомври 2015

Помните ли как миналия декември изтървахме по една сълза на Властелинът на пръстените, докато гигантски оркестър свиреше в такт в Арена Армеец? На 7 и 8 ноември ни чака същото с Кръстникът – е, без сълзата, тази сага не обича лигльовци.
И без да питаме класациите, това е най-добрият филм за всички времена. Не заради Оскара, играта на Брандо и Пачино, книгата на Марио Пузо, режисурата на Копола, музиката на Нино Рота или соса на Клеменца с кюфтенца. Заради всичко това накуп плюс вагона дребни факти около снимките, които създават митология, бледнееща единствено пред Междузвездни войни (и последното май го казахме, за да не си създаваме врагове точно сега).


Какво да припомним набързо? Че отрязаната конска глава в онази кървава сцена е истинска? Или че котката в скута на Дон Корлеоне в началото е домъкната от Марлон Брандо от улицата, за да стане по-лежерно? Известно е още, че той решава Кръстника "да прилича на булдог" в челюстта и се появява с памук в устата на кастинга. Както и че заради дислексията си – и защото е чешит – не наизустява репликите си, а му ги подават по време на снимките. Истина е и че никой освен Копола не иска хлапето Ал Пачино да играе наследника на империята Майкъл Корлеоне, а на практика този филм го превръща в големия Ал Пачино. Както и това, че в тази най-мафиотска сага думата мафия не се споменава нито веднъж, защото истинското мафиозо Джо Коломбо вкарва няколко лакътя в опит да спре филма, но постига само козметични корекции. Междувременно Копола пък изобщо не иска да го снима, за да не опетни италиано-сицилианските си корени, но в крайна сметка приема Кръстникът за "алегория на американския капитализъм" и запретва ръкави да го съкруши.


Можем да продължим така до безкрай, защото е толкова сладко докато гледаш до болка познат филм, да следиш и да си припомняш детайлите, които го правят велик. Няма да ви казваме, че да го видите на голям екран с косонастръхвателен съпровод от симфоничния оркестър на БНР, е най-вълнуващото нещо, което може да правите следващия уикенд. Ако искате си пийте в бара или гответе паста за двама. Ние лично ще потъваме в червените кресла на Зала 1 – не е Royal Albert Hall, където преди година шоуто се случва за първи път, но тук и сега умираме да чуем как основната тема на Нино Рота кахърно се изтръгва от едни 40 цигулки.


Кръстникът Live е в зала 1 на НДК, 7 и 8 ноември, 19:00, билети 40-100лв от eventim.bg

  

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.