Помни титаните

8 април 2010 текст Александър Бакалов
Холивуд не за първи път търси вдъхновение в Древна Гърция и Сблъсъкът на титаните е само един от примерите за това. Припомняме ви още пет филма, базирани върху историята и митовете на южните ни съседи.


Александър (2004)
Мащабният, скъп, скандален и масово критикуван епос на Оливър Стоун за легендарния пълководец се отличава с чудовищен актьорски състав, интересни визуални решения и почти непоносима дължина от над три часа и половина в неорязаната режисьорска версия. Филмът замалко да бъде забранен в Гърция заради “опетняване на образа на Александър чрез акцентиране върху неговите бисексуални наклонности”.

Язон и аргонавтите (2000)

Сравнително постна телевизионна адаптация на легендата за Златното руно и приключенията на Язон, която обаче се радва на доста култов статус по нашите географски ширини. Причината? Американските автори на продукцията явно леко са объркали Родопите с Руанда, защото митичният тракийски певец и музикант Орфей в този филм е... чернокож.

Троя (2004)
Освободена от цялата митологичност на оригиналната Илиада, битката за Троя е представена като класически исторически епос с няколко леки намигвания към поемата на Омир. Забавен факт, свързан с продукцията, е, че Брад Пит явно доста се е вживял в ролята на Ахил. По време на схватката му с Хектор (Ерик Бана), за която не са били използвани дубльори, двамата сключват дружески облог, че всеки ще плати на другия 50 долара, ако му нанесе лека рана и 100 при тежка такава. В края на дуела Бана не дължи нищо, но Пит с гузно изражение плаща цели 750 долара.

300 (2006)

Забележителна екранизация по кървавия комикс на Франк Милър за битката при Термопилите. Младият режисьор и видимо крайно талантлив визуалист Зак Снайдър следва с почти маниакална точност оригиналните рисунки, което придава на лентата уникален облик. Между другото, звучащата като класическо комиксово клише емблематична реплика
“Тогава ще се бием на сянка”, произнесена в отговор на това, че персийските стрели ще затъмнят небето, всъщност е исторически документирано изказване на спартанския воин Диенекес. Дори присъства като надпис върху униформите на гръцките войници (“Tha palepsoume sti skiђ”).

О, братко къде си? (2000)
Без съмнение най-странното попълнение в този списък, което обаче си е точно на мястото – ексцентричната комедия на братята Коен за трима избягали затворници всъщност е базирана върху Омировата Одисея. Препратките не са една и две, като се започне от имената на героите на Джордж Клуни и Холи Хънтър (Одисей и Пенелопа), мине се през трите момичета край реката (сирените) и едноокия Дан (Циклоп) и се стигне до финалния подвиг на главния герой, в който изстрелът с лък е заменен с невероятния начин, по който Клуни изпява любимата си песен. Коен, какво да ги правиш.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.