Квартално кино

7 юли 2016
Да имаш кино на три крачки от входа е супер – още повече ако няма покрив, дават добри филми и не късат билети. Разбрахме го миналата година, когато слязохме пред блока за 10 български филма, прожектирани в градинките и дворовете на училищата в 5 квартала из града. Това лято Блок Кино се повтаря с умножени по две заглавия и екрани – от 12 юли до 12 август откритият киносалон се разпъва от Княжево до Младост 3, преди да се качи на Витоша за последната си вечер. Всички прожекции започват в 20:45 с един къс филм и продължават с един пълнометражен – остава да намерите най-близката до хола ви дистанция и да чуете какво ще гледате. Ето сега:


12 юли
Княжево, 26 СОУ Йордан Йовков

Двата филма в първата вечер имат общ фокус – отчаянието, празнотата и чувството, че все се губим в този живот. Потъването на Созопол на Костадин Бонев ни среща с Чаво (Деян Донков) – 50-годишен мъж, който разбира, че отдавна не е на прав път и поема обратно към дома с 10 бутилки водка и тежки литри спомени за компания. На 50 е и Георги (Румен Трайков), който е готов да посегне на живота си в късометражната Коледа на Борислав Колев – едно мяукащо присъствие в самотната му къща обаче сякаш го разколебава.

14 юли
Света Троица, открита сцена в парка

Дългият филм тук е Тилт, в който Виктор Чучков-син разказва история за прехода през устните на една любов. Не закъснявайте и 5 минути обаче, за да не изпуснете късия Как да надебелеем здравословно на Крикор Асланян – в неговия свят хората под 120 килограма отлитат в небето, а двойно по-лекият Константин (Ованес Торосян) се бори с гравитацията и желанието да излезе от апартамента си в името на шанса за любов.

19 юли
Младост 3, открита сцена

В Младост имат късмет с последния филм на Камен Калев – С лице надолу, който вдига очи към порочния свят на парите, оръжията и трафика на жени. Само любовта тук е възможно спасение, но тя изисква лице нагоре и уверен поглед в другия. Близост ще се търси и в Зевс преди това – в четвъртия късометражен филм на Павел Веснаков двама братя се събират след дълга раздяла за погребението на баща си, за да опитат да закрепят наново счупеното помежду им.

21 юли
Хиподрума, 51 СОУ Елисавета Багряна

Режисьорът Светослав Овчаров ни пренася Зад кадър с истинската история на оператора Христо Тотев, чийто живот през комунизма се променя коренно, когато съпругата и болното му дете заминават за Германия. Кино-вечерта обаче започва На червено – късометражката на Тома Вашаров стои пред разваления светофар в провинциален град, където зелената светлина никога не идва и това създава милион недоразумения.

26 юли
Овча купел, в парка

В Съдилището, някъде край границата с Турция, Митю Петров (Асен Блатечки) е принуден да оцелява, като помага за трафика на бежанци. По петите му обаче е и неговата съвест, уловена в кадър от Стефан Командарев. По същата тема подгрява късият Добри на младия режисьор Орлин Милчев – разказ за един бежанец, който се губи сред българската природа, след като пресича границата в търсене на нов живот.

28 юли
Изток, градинката зад КАТ

Точно зад кварталния КАТ протягаме ръка за стоп заедно с младата Аве, която бяга от истината в колите на непознати и компанията на случайно срещнатия Камен. Поглед в женската душа забожда и късометражният Оловно сърце на Слава Дойчева, който ни оставя на един самотен път с едно момиче и нейната битка.

2 август
Дружба, в парка

В този квартал, обзалагаме се, ще се пие най-много бира – малко след вечерните новини започва бунтарският Подслон на Драгомир Шолев, който зачепква до кръв темата за сблъсъка на поколенията. Късата Сутрин на Неда Морфова преди това настройва на сходна честота с развоя в отношенията на двама самотни непознати по време на пътуването им от полицията до дома.

4 август
Надежда, Северен парк

Източни пиеси на Камен Калев говорят просто и искрено за битката на един изгубен човек – ако още не сте ги чули, зад завесата ви чакат градски мизансцен и един Ицо, който ще ви разкаже всичко отначало. Надайте ухо и за гласа на Maika mi calling в началото на вечерта – или как двама братя не успяват да обсъдят проблемите, които стъпка по стъпка унищожават болното им семейство.

9 август
Иван Вазов, Южен парк

Въпросът Защо аз? на Тудор Джурджу пътува насам от Румъния, за да извади на светло тъмния случай на прокурора Кристиан Панаит, който разследва по-висшестоящ магистрат, забъркан в корупция. Под натиска на властта, Панаит се самоубива едва на 29 години, превръщайки се в метафора за порочните практики в съдебната система. Преди това късометражният филм на Филип Андреев не задава въпроси, а просто обявява I Don’t Want to Grow Up.

12 август
Витоша, хижа Планинарска песен

Закриването на Блок Кино е силно и като локация, и като емоция – горе в хижата получаваме Урок от Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът минава от другата страна на вестникарската дописка, за да се вреже дълбоко в историята за една учителка, обрала банка с бутафорен пистолет. Първите 30 минути обаче сме със Синът, който донесе Златна роза на Христо Симеонов – и тук има важни уроци, взети набързо от 11-годишният Джанго в изоставената каравана, където живее семейството му. Късата програма не свършва дотук, за вечерта е зареден цял маратон, но заглавията ще ги видим чак там, при светулките, когато потекат по екрана.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.