TED: Ти и бъдещето

13 април 2017 текст Наталия Иванова
Внимаваме с плановете, когато датата още е след завоя, но тези три вечери другата седмица влизат в графика ни – на 25, 26 и 30 април конференцията TED ще излъчва идеи със сателит от Ванкувър, а ние слушаме селекция от тях на живо на английски срещу билет за кино (е, умножен по 10). Общата тема е Бъдещото ти, а сега подчертаваме някои от умовете, които имат по 18 минути да ни разкажат за света в перспектива.


25 АПРИЛ
Откриващата вечер на конференцията е под шапка Един ход напред и започва в 19:00 с осем лектори в програмата. В крак с темата бързо влиза най-младият (и силен) световен шампион по шахмат в историята Гари Каспаров, който представя книгата си Зимата идва с фокус върху Русия, Путин и все по-нагорещените му отношения със Запада. След него слушаме: супер продуктивния Тим Ферис, който ни учи как да избегнем "капана 9-17" с 4-часов работен ден; главния равин на Острова Джонатан Сакс за унищожителната омраза между религиите; както и човеците от групата OK Go, които говорят от кухнята за своите видеоклипове с ярка уау концепция.  

26 АПРИЛ
Докато на сцената във Ванкувър излизат светещите крушки на най-големите умове в роботиката, ние се включваме за сесията Здраве, живот, любов, която крие "изненадващ гост" сред лекторите. Със сигурност обаче след 19:00 слушаме на живо тенис гуруто Серена Уилямс, която излиза от корта и влиза в полето на своя активизъм, писането и опита си в телевизията. На подиума по-късно се качва и стрийт танцьорът Lil Buck, делил сцена с Мадона и Спайк Лий на крехка възраст, както и д-р Ражд Пунджаби, спечелил хуманитарната награда на TED за своите продължителни усилия в посока по-човешко отношение и качество в африканските болници.   

30 АПРИЛ
Онова, което пропускаме от следващите дни във Ванкувър, се събира в Highlights или "най-впечатляващите лекции" от цялата седмица. Гледаме ги накуп след 18:00 в неделя, а темите, от които организаторите вадят акценти, са: Съзнание и смисъл с капацитети от невронауката и философията, Планета и защита с метеоролози, климатични експерти и урбанисти, Връзка и общество с архитек­ти, дизайнери на игри и бежански активисти, Бъгове и тела с молекулярни биолози, специалисти по радиацията и човешките гени, Лично е с психолози, журналисти и стенд-ъп комика Чък Найс, Разкази за утре с актьори, музиканти и поети и Бъдещото ние, която събира президента на групата на Световната банка Джим Йон Ким, основателя на електромобилите Tesla Илън Мъск и актрисата от Saturday Night Live Джулия Суийни. Кои от тях ще чуем в селекцията, разбираме на място пред големия екран.

TED 2017 ще се излъчва в залите на Cine Grand в Sofia Ring Mall
В програмата е предвидено и време за нетуъркинг коктейл с български лектори
Билети по 100лв за всеки от дните на касата на киното или онлайн на cinegrand.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.