Зов за завръщане

24 май 2017 Текст Никола Шахпазов
25 години по-късно Туин Пийкс отново е тук. И е всичко онова, което не очаквате.


"Бъдеще ли е това? Или е минало?", пита се на глас едноръкият Майк сред кървавочервените завеси на Черната ложа. Несъмнено това е бил и големият въпрос пред Дейвид Линч, когато най-после се е захванал с възраждането на Туин Пийкс – с всичките му многопластови герои, неразрешени загадки и статус на свръхнова в попкултурата. Както обикновено, режисьорът e решил да плува срещу течението. И вместо да ни поднесе захаросано-носталгично продължение с малко черен хумор, малко приключения и малко мистерия, е задълбал още по-навътре в Туин Пийкс митологията. Така всяка нова серия прилича на отделен филм на Линч, препълнен със символизъм, сюрреализъм и статичен шум, а приликите често са по-скоро с Мълхоланд Драйв и Синьо Кадифе, отколкото с онзи Туин Пийкс, който помним.

"Ще се видим отново след 25 години", казва Лора Палмър на седналия пред нея агент Купър. Новият Туин Пийкс започва с тази позната сцена от първите епизоди на сериала от 1990, но бързо продължава в неочаквано направление. Често ще си задавате въпроса къде, кога и защо се случват нещата на екрана, но за феновете на Линч това винаги ще е повече плюс, отколкото минус. Лутанията на изгубилия се сред безкрайните драперии на Черната ложа Купър се пресичат с историята на обсебилия тялото му диаболичен дух Боб, един огромен стъклен куб на таванско помещение в Ню Йорк, прозренията на Дамата с дънера и опитите на Ястреба да разплете загадката, която не му дава мира от десетки години.

Едно по едно започват да се появяват познатите от предните сезони лица – съвсем естествено остарели и променени, сякаш актьорите никога не са излизали от особената вселена на Туин Пийкс. Диалогът между тях продължава да е странен, изведен до ръба на абсурда, но нито в думите, нито в действията им има нещо излишно или случайно попаднало в сценария. Атмосферата, както винаги, е неповторима: на места притеснителна, на други – плашеща, но винаги така силно зарибяваща, че нищо чудно да не можете да си легнете, преди да изгледате първите четири серии накуп. Естествено, всички погледи са вперени в Кайл МакЛоклан, който сега носи две роли на гръб (без нито веднъж да се спъне), но така стабилно до него стоят и самият Линч, и Мигел Ферер, и Майкъл Хорс. Липсва само Дейвид Боуи, който, уви, си замина оттук преди това продължение да започне да се материализира. След една нощ с неговите първи 4 епизода най-хубавото е, че предстоят още 14. А очакванията ни към тях оправдано вече са до небесата.

Туин Пийкс е по HBO от 22 май
Новите епизоди можете да гледате и на hbogo.bg


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.