Сънувах сън

22 юли 2010 текст Александър Величков
Филми на границата между сънища, илюзии и реалност


Боен клуб (1996)
Гениална екранизация по романа на Чък Паланюк. Едновременно критика на консуматорското общество, кошмарен сън, катастрофичен план за революция, тежка инсомния, съвети как да преоткриеш себе си и история на нереалното съжителство на двама мъже, които се оказват един.

Матрицата (1999)
Връх в съвременната фантастика и нова крачка в света на специалните ефекти. Още с първата част на Матрицата Братя Уашовски ни запратиха в постапокалиптичен свят на сънуващи хуманоиди, властващи машини и една паралелна реалност, в която куршумите могат да летят мноого бавно, а прескачането на сгради не е особен проблем.

Клетката (2000)
Първият филм на занимавалия се преди това с музикални клипове и реклами за корпоративни гиганти режисьор Тарсем Синг е леко предвидимо, но пък красиво пътешествие в съзнанието на сериен убиец. Това е и една от малкото смислени роли на Дженифър Лопес – тук грациозна и почти царствена като Катрин Дийн, бродеща из сънищата и фантазиите на психопата.

Мементо (2000)
Класическа филмова главоблъсканица от Кристофър Нолън, представяща объркващата история на страдащия от амнезия Леонард Шелби, който всяка сутрин започва живота си отново – с пресни татуировки по тялото и бележки, които да му помогнат да намери нещо неясно. Неописуемо кошмарна и пак толкова брилянтна визия и игра със сюжета.

Механикът (2004)
За да се включи в този инди проект, иначе мъжественият и едър Крисчън Бейл отслабва с 27 килограма и придобива плашещия вид на затворник в Аушвиц. Героят му Тревър Резник страда от страховита инсомния, покрай която животът му се влачи някъде по средата между съня, будното състояние и една тайна, която съзнанието му се опитва да забрави.


Още по темата: Генезис


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.