Детски свят

19 август 2010 текст Веселин Мартинов
Куче в чекмедже (1982)
Превъзходен български филм, който може да ви донесе едновременно усмивки и сълзи. Основна заслуга за това има Веселин Прахов (по време на снимките – точно на 8 години), който абсолютно непринудено влиза в ролята на Митко — Миташки. Приключенията и вълненията на Миташки, който намира най-добрия си приятел в лицето на помиярчето Рошко, са останали дълбоко в най-важните чекмеджета на сърцата ни.

Сам вкъщи (1990)
Най-бляскавият киномомент на някогашната суперзвезда и близка дружка на Майкъл Джексън – Маколи Кълкин. История за хитрия Кевин, който с желание или по стечение на обстоятелствата успява да се изплъзне от родителската опека, което го прави толкова доволен и щастлив, че дори двама изпечени крадци не могат да застанат между него и добре прекараното време.

Шесто чувство (1999)
Шедьовърът на Шаямалан е всичко друго, но не и филм за деца. Въпреки това централно място в него има съвсем мъничкият тогава Харли Осмънт, който играе свръхчувствителното и затворено хлапе Кол Сиър, което без проблеми вижда и говори с духовете на мъртъвците. Оттам и симпатията ни към промълвената фраза “Виждам мъртъвци”. Звучи съвсем по детски, нали?

Чарли и шоколадовата фабрика (2005)
Знаем, че във филмовата феерия на Тим Бъртън основният акцент е прелестната игра на Джони Деп в ролята на съвсем не на шега лудия Уили Уонка, но няма как да не ни е симпатичен и малкият Фреди Хаймор в ролята на прелюбопитния и добричък Чарли. Приключенията му в дебрите на фабриката са доста анимирани, но дори и така добрата актьорска игра си личи.

Мис Слънчице (2006)
Абигейл Бреслин е обезоръжаващо симпатична в ролята на неподправено добричката и обречена на свръхамбициозни родители Олив. Ако трябва да сме съвсем честни, целият актьорски състав в Мис Слънчице се представя отлично (припомнете си Алън Аркин като смъркащия кокаин и цинично забавен дядо Едуин), но Абигейл все пак обира повечко от нашите овации.


Още по темата: Любов от разстояние


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.