Балетна техника

2 март 2011
филми за най-изящното сценично изкуство, които ще размърдат палците и сетивата ви


The Red Shoes (1948)
Класически красив филм за класическия балет, базиран върху мотиви от приказки на Ханс Кристиан Андерсен. Историята се върти около разкошната червенокоса балерина Виктория Пейдж, която има проблем, стар колкото света – налага й се да избира между мъжа, когото обича, и мястото на прима балерина. Мойра Шиърър е толкова пленителна в ролята на Вики, че моментално ти се приисква да затичаш към балетната зала.

Били Елиът (2000)
Когато си роден в малко миньорско градче, светлините на прожекторите трудно биха те огрели, особено, ако си 11-годишно момче, чийто баща смята боксовите ръкавици за по-верния мъжки аксесоар. Били Елиът обаче живее в собствен ритъм, който движи тялото му в тази мрачно-пустееща земя, и в деня, в който уроците по балет в местното училище започват да се провеждат в боксовата зала, всичко събрано излиза наяве и той просто се отдава на танца. Особено пленителен филм с куп награди.

Трупата (2003)
Любовно обяснение към танците на режисьора Робърт Олдман, който е следил адски сериозно случващото се на сцената, без да забрави да гледа най-вече за детайлите. Сценарият е на актрисата в главната роля – Нев Кембъл, която прекарва дълги години в трупата на Канадския национален балет, но вместо да се превърне в новата Мая Плисецкая, завършва кариерата си с куп травми и нервни кризи. Неосъществените й амбиции явно са добър двигател, защото в кадър е особено категорична в ролята на младата танцьорка Рай.

Ballerina (2006)
Френският режисьор Бертран Норман тръгва по професионалните стъпки на пет великолепни балерини от прословутия руски балет Киров, за да пресъздаде документално и особено интимно техни портрети. Камерата следи репетициите и акцентира върху уникалните технически умения на танцьорките, които правят руската школа това, което е – ненадмината.

Последният танцьор на Мао (2009)
Стремежът към танца е обикновено стремеж към свободата, което особено силно важи за идеологически обременената пекинска провинция Шадонг, където на 11 години малкият Ли Куншин е забелязан от представител на балетната школа на мадам Мао. Ли тръгва да завзема една обетована земя – мечтата за професионална сцена, и стига доста далече – на 20 е главен балетист на Хюстънския балет и балетмайстор на сцената на Австрийския. Ли е изигран прекрасно от танцьора Чи Чао, а филмът е колекция на най-въздействащите танци в киното изобщо.

още по темата: филмът Черен лебед


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.