Look Right*

21 април 2011 Олга Ковган
Клишетата са любим похват, когато нещо ни хваща истински неподготвени.
Затова няма нищо лошо да си признаем, че някои от тях ни харесват. Ето няколко примера, благодарение на едно кратко гостуване на Програмата в Лондон по повод церемонията за наградите на едно от най-влиятелните (опа...) английски списания за кино – Empire.


Кой е Мариан (не, не пие бира)
Мариан е победителят от българския ръкав от конкурса за едноминутна версия на филм (Done in 60 Seconds, на галено DISS), към който дълго и напоително ви приканвахме да се включите. На “малката”, но страшно забавна церемония в кръглата зала на Музея на киното, заобиколени от декори от Джурасик парк, Крал Артур и самия Батман, петима бяха избрани да тръпнат още денонощие, а за Мариан и скромната българска група остана честта неговата Валкирия да е първият филм от почти 30-те финалиста. (Ако вече искате да знаете кой е победителят – това е единствената дама режисьор сред финалистите с чиста и проста преработка на 127 часа.)

(емоционална пауза) В Лондон вали...
не повече отколкото в София тази пролет. Обаче е по-хубаво, особено когато магнолиите цъфтят. И особено когато можеш да видиш във Victoria And Albert Museum изложбата на (извинявам се) гениалния Йожи Ямамото. И особено когато се разминеш само с клаксон, когато пресичаш. И особено когато успееш да снимаш без разрешение Хосе Ороско в Tate Modern. И особено когато... и т.н.

За мен е чест....
Всъщност “малката” церемония на DISS беше за една от категориите от годишните награди на Empire. “Голямата” церемония беше много емоционална и в неширок кръг поканени гости, на която всички изглеждаха истински развълнувани, дори и големите – Колин Фърт получи приз за най-добър актьор, Гари Олдман – за Empire Icon, а Кийра Найтли за Empire Hero (пълният списък на наградените ще намерите на сайта на Empire). Беше съвсем като наистина – с коктейл преди церемонията и вечеря след, а на съседната маса – Кийра се залива от смях, гризейки чипс, а прекрасната италианска половинка (еми...) на Колин Фърт обсъжда нещо с Гари Олдман, докато съпругът й задоволява със сърдечно ръкостискане и готовност за снимка няколко простосмъртни.

Ако искате всички тези клишета да ви се стоварят на главата, гответе се за догодина. Конкурсът за лично мнение по филм в минута може да има повече от един победител от България – това поне успяхме да изтръгнем като обещание от милите ни домакини. Дерзайте.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.