Престъпление и наказание

3 ноември 2011 Клодин Жендова
Преди десетина години двама японци – писателят Цугуми Оба и художникът Такеши Обата, сътворяват историята за комикса Death Note – не просто фантастичен разказ в картинки, а мъничко по-дълбок, почти философски размисъл за това докъде се простира границата на доброто и доколко е здравословно да се вземаш прекалено на сериозно.


Тетрадката на смъртта идва директно от японската митология. Боговете, които решават на чий житейски път да бъде сложена финалната поанта, вписват имената на избраниците си в тетрадка. Препоръчително е тя никога да не попада в чужди ръце, особено пък човешки. Но едно от божествата се оказва отегчен до смърт шегаджия, който уж случайно изпуска своята тетрадка в света на смъртните. Правилата са си правила, а те гласят, че който я намери, е свободен да борави с нея така, както намери за добре.
Безценното оръжие се пада на ученик с блестящи оценки и безупречен морал, малък гений, син на полицейски инспектор, който искрено се отвращава от престъпленията. И се нагърбва с мисията да поправи неправдите, използвайки най-радикалното средство – смъртта. Когато печално известни по цял свят престъпници обаче започват мистериозно да умират, въпросите не закъсняват. Медиите раздухват историята, обществото е поляризирано, а полицията наема най-добрия детектив, за да разплете загадката. И започва игра на надхитряне, остроумни измъквания, интелектуални измами и логически обрати, в която залогът, разбира се, е максимално висок.
На deathnote.animes-bg.com – българският фен сайт на Death Note, можете да си изтеглите комикса, 37 анимационни епизода, базирани на историята, както и саундтрака към тях. Ако си падате по игрите, полезно е да знаете, че Death Note я има за Nintendo. В случай че имате познания по френски език, може да играете интерактивната онлайн игра на deathnote-lejeu.com.
А въпросът какво бихте направили вие с известна доза божествени правомощия и кой от двамата герои всъщност е по-симпатичен в своята справедливост ще ви мъчи дълго след като загасите компютъра.


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.