Уес Андърсън: 10 задължителни филма

23 декември 2020 текст Тео Чепилов снимка 2014 - Fox Searchlight Pictures
Във все по-безличния свят на киното напоследък едно име грее изключително ярко и това е Уес Андерсън – артистът, който не трябва да бъде наричан "режисьор", а "автор", защото създава всичко по филмите си: от изпипания на ниво визуален роман сценарий, през продукцията, до всеки кадър с резултат изящество на картичка.


Преди години журналист задава на Мартин Скорсезе въпроса: "Кой е новият Скорсезе?". Къде на шега, къде насериозно кинолегендата отговаря: "Уес Андерсън!". И наистина, малко са филмовите творци, които успяват да оставят своя неподражаем почерк върху всичко, до което се докоснат. Далеч не толкова постмодернист като своите връстници Куентин Тарантино и Братя Коен, Андерсън успява да предаде енергията на Стария Холивуд с изразни средства на екран, способни да повдигнат от възхищение мустаците на всеки хипстър. Неговите филми са парад на цветовете, стилизирани, минималистични и същевременно безкрайно ексцентрични, а начинът, по-който смесва тъга, хумор и носталгия в хомогенен микс, е рецепта, която никой не може да разгадае. Въпреки че всяка година опитите в рамките на фестивала Сънданс продължават.

Когато през 2016 Би Би Си прави гласуване за най-великите филми от началото на хилядолетието, цели три заглавия на Уес Андерсън се класират начело: Кланът Тененбаум, В царството на пълнолунието и Грандхотел Будапеща. Те са включени и в нашия списък заедно с още 6 пълнометражни предложения и една култова късометражка. Приятно гледане!

Морски живот със Стив Зису


Дарджийлинг ООД


Кланът Тененбаум   


Колежът Ръшмор  


Фантастичният господин Фокс


В царството на пълнолунието


Ракета в бутилка

  

Островът на кучетата


Кастело Кавалканти


Грандхотел Будапеща 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.