Музиката в него

17 ноември 2011 текст Никола Шахпазов, снимка Дневник
Тодор Колев е великански актьор, а замалко да се изкушим да го наречем и най-великият в българското кино, поне за последните 30 години. Той обаче е поне толкова голям музикант, колкото голям актьор и точно това ще ни напомни тематичната концертна вечер Как ще го стигнем? в Строежа на 24 ноември, когато сборна формация местни музиканти ще изпълняват ключови и култови песни на Колев. И той ще се включи.


Сега и завинаги
Ражда се едва ли не с цигулка в ръка и като малък прекарва стотици часове в усъвършенстване на уменията си. Впоследствие се захваща с китара, акордеон и саксофон, а заедно със шуменския си бенд изпълнява евъргрийни и джаз стандарти в различни заведения в града. Впоследствие го приемат във ВИТИЗ, където прави първите си стъпки към голямото българско кино и театър, но Тодор Колев винаги остава верен на музиката. Излиза на сцена заедно с оркестър Метроном, Биг бенда на БНР и Динамит брас бенд, а въпреки дистанцията на годините има защо да помним песни като Как ще ги стигнем?, Някога по дългия бряг, Жалба за младост или по-закачливите Камион ме блъсна и Сто кила ракия давам.

Филмова музика
Точно както в истинския живот, кино­персонажите на Колев си падат по музика. В Опасен чар измамникът Ястребовски свири на пиано и мечтае за свят без милиция и с повечко Лунна соната, а в Двойникът доцент Денев тъжно свири на своята цигулка. Вероятно най-запомнящо се е музикалното му включване като добродушно глупавия селски кларнетист Пурко в Господин за един ден.

Строителни дейности
Първоначалната идея бе Как ще го стигнем? да бъде трибют концерт с участието на разни музиканти, изпълняващи песни на Колев, а големият български актьор да бъде почетен гост на събитието. Впоследствие стана ясно, че на 24 ноември Тодор Колев ще се включи не само с присъствие в Строежа, а и с изпълнението на Фалшив герой, Нашият сигнал и Песен за любимия град. А Жалба за младост, Как ще ги стигнем?, Камион ме блъсна, Черно море (и още, и още) ще бъдат изпети и изсвирени от звезден състав. В него изпъкват имената на Ясен Зердев, Рут Колева, Миленита, Сърмата Хари, Димо от PIF, Джанго Зе, Веселин Веселинов – Еко, Ангел Дюлгеров, Росен Ватев, Милен, Мишо Йосифов и Вили Стоянов.

Как ще го стигнем? е в Строежа, 24 ноември, 22:00, 10/12лв


Още по темата: Как ще го стигнем?


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.