• Проходът

  11 февруари 2019

  Докато гледахме трейлъра, си помислихме, че пристрастяващата формула на Живите мъртви се връща с пълна сила в този нов сериал на Fox. Схемата обаче е съвсем различна и се съдържа в инжекция, способна да превърне хората във вампири, които не блестят и не желаят зайча кръв. Желаят твоята.

 • Какво не знаехме за... Йоргос Лантимос

  31 януари 2019

  Някои казват, че този гръцки режисьор е новият Бергман – заради щедрите му бавни кадри; че е новият Ларс фон Триер – заради насилието пред обектива му; или пък че е новият Михаел Ханеке – заради тихия шок, с който живееш, след като си го гледал. Всъщност най‑доброто в стила на Лантимос е, че прилича най‑вече на себе си.
 • Епизод 2019

  10 януари 2019

  текст Никола Шахпазов

  Наясно сме, че не успявате да изгледате всички сериали, които искате, но има и по-лоша новина – 2019 ще ви стовари още куп нови поредици. За следващите шест, опасяваме се, просто ще трябва да намерите време.
 • Пловдив 2019. Началото

  4 януари 2019

  Над 300 проекта и близо 500 събития пълнят програмата на Пловдив 2019, която ще бъде нашият основен пътеводител към пространствата за изкуство в града тази година. Следващите редове обаче са за Откриващия уикенд (11-13 януари) и това, което предстои да се случи през него.
 • Ретроспектива на Ингмар Бергман

  8 ноември 2018

  Преди официалното откриване на Киномания подгряваме със селекция от най-доброто от шведския режисьор от 8 до 15 ноември по случай 100 години от рождението му.
 • Шестица от Венеция

  16 август 2018

  Докато във Венеция журито избира един отличник (от 29 август до 8 септември), ние тук сме по-благосклонни и изваждаме напред шест филма – все натежали от очаквания заглавия, които тръпнем да стигнат и до нас след фестивалния си тур.
 • Мат в огледалния свят

  5 юли 2018

  текст Никола Шахпазов

  Докато чакаме следващите сезони на Rick & Morty и BoJack Horseman, лятото потушава жаждата ни за черен хумор и анимационно безумие с Disenchantment – новия сериал на Мат Грьонинг, който идва да ни покаже дали бащата на Семейство Симпсън държи молива си все така остър.
 • Най-странното място е светът

  29 март 2018

  снимки One Strange Rock © 2018 National Geographic

  След експедиции из пещерите на човешката психика с филми като Реквием за една мечта, Черният лебед и Майка!, Дарън Аронофски нагазва в документалистиката с поредица за историята на планетата ни, която се оказва не по-малко шантава от нас самите.
 • Метрополитън опера

  22 февруари 2018

  От месец живите излъчвания на Метрополитън опера препълват салона в Cinema City Sofia, преди да успеем да се наредим на опашката. Така изпуснахме Любовен еликсир и Бохеми, затова сега публикуваме в аванс спектаклите до края на сезона, а вие дебнете за билети (15/18лв) на cinemacity.bg – пускат ги месец преди датите.
 • Кажи честно

  8 февруари 2018

  Кино награди в скоби от лаврови клони, Оскар номинации в цифри, топ актьори в близък план и ГЛАВНИ БУКВИ. Това са кукичките, с които филмовите плакати ни бъркат в джоба за билет за кино, а ние кълвем "на сляпо" – без да сме разбрали що за филм ни чака и въпреки подозренията, че пак ще сме на различно мнение с Академията.
 • В следващия епизод очаквайте...

  11 януари 2018

  Нетърпението ни за следващите сезони на The Handmaid’s Tale и Big Little Lies е толкова остро, че трябва с нещо да го притъпим – например с очакването на тези седем чисто нови сериала, заредени за старт през 2018.
 • Скоро в кината...

  11 януари 2018

  Ако ви вълнува кога Марвел ще пуснат следващия си касов хищник – през февруари е и се казва Черната пантера, но 2018 няма да е година само на комикси, продължения и сай-фай до безкрай. Факт, тези преобладават, но в купа изровихме и седем бисера.
 • Какво знаем за Епизод VIII

  14 декември 2017

  текст Емануела Иванова

  Люк Скайуокър става лош, Рей губи ръка и се влюбва в Кайло Рен, който е двоен агент и само се прави на злодей, за да смаже Сноук "отвътре".
 • Двете кули

  3 август 2017

  текст Никола Шахпазов

  В паралелната арт вселена съществуват две Тъмни кули: едната е в книгите на Стивън Кинг, а другата – в новия филм на Николай Арсел. Общото между тях е страшно малко.
 • Да преминеш границата

  27 юли 2017

  текст Нaталия Иванова

  Представяте ли си как вървите боси по грубия пясък на пустинята Сонора в Мексико, за да започнете нов живот в Щатите? Невъобразимо е за нас, преди да се съгласим да изминем този път сами – в едно тъмно хале във Fondazione Prada в покрайнините на Милано, където Алехандро Иняриту режисира превръщането ни в нелегални емигранти. Виртуално и само за седем минути, в които обаче реално падаш на колене.
 • Война с ремаркета

  1 юни 2017

  текст Емануела Иванова

  Имало е и едно време трейлъри – след финала на всяка прожекция в кината, които просто подсещали хората да се върнат пред екрана и след седмица. Днес обаче "ремаркетата" атакуват зрителите месеци преди премиерата на своя сериал или филм и водят помежду си битки, които решават войната за рейтинг и боксофис надмощие.
 • Зов за завръщане

  24 май 2017

  Текст Никола Шахпазов

  25 години по-късно Туин Пийкс отново е тук. И е всичко онова, което не очаквате.
 • TED: Ти и бъдещето

  13 април 2017

  текст Наталия Иванова

  Внимаваме с плановете, когато датата още е след завоя, но тези три вечери другата седмица влизат в графика ни – на 25, 26 и 30 април конференцията TED ще излъчва идеи със сателит от Ванкувър, а ние слушаме селекция от тях на живо на английски срещу билет за кино (е, умножен по 10). Общата тема е Бъдещото ти, а сега подчертаваме някои от умовете, които имат по 18 минути да ни разкажат за света в перспектива.
 • 36-часов маратон в НАТФИЗ

  24 март 2017

  Възпитаниците на Академията за театрално и филмово изкуство отново ще отворят врати за любителите на театъра в XIII–то издание на традиционния маратон с вход свободен на 8 и 9 април.
 • Creatives Talk: To the Ice Age and Back

  25 октомври 2016

  През 2009 заминава за Ню Йорк заедно със съпругата си и продължава кариерата си в Blue Sky Studios, където работи върху Ice Age, Rio, Peanuts, Epic, Ferdinand the Bull и кои ли още не цветни продукции. Преди няколко месеца се връща в България и създава студио за игри Hach and Paint.