• Избрано от CineLibri

  14 октомври 2021

  текст Таня Трендафилова

  Преди официално да ни залее масовата Хелоуин истерия, разполагаме с още цели две седмици да поглезим ценителя в себе си с изискани хапки кино от програмата на продължаващия литературно-филмов фестивал CineLibri. Екранизираните заглавия тази година са 49 и до едно си струват билета за прожекция (или онлайн абонамента), но тук се спираме на 10, за които да се оглеждате с повишено внимание.
 • „Страх“ на Ивайло Христов – българското предложение за „Оскар“

  13 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Вече е ясно българското предложение за Оскар за идната 2022 година. Филмът на Ивайло Христов Страх се състезава за предстоящите номинации за наградите на Академията с филмови продукции от 33 държави. С монохромната си визия и актуална тематика Страх преборва предубежденията и ни призовава да погледнем отвъд различията между хората.
 • Майсторството на саундтрака в хорър киното

  12 октомври 2021

  текст Анастасия Стоева

  Мрачните октомврийски дни са перфектният декор за зловещо настроение. Улиците вечер стават все по-празни, а миризмата на дъжд и белите ореоли около уличните лампи провокират въображението ни да търси нещо подозрително навсякъде: „Видя ли онази сянка там преди малко? Не върви ли някой след мен? Защо прозорците на тази изоставена къща са зазидани?“
 • "Аферим!" - връзка между миналото и настоящето

  7 октомври 2021

  текст Деметра Георгиева

  В началото на октомври посрещнахме първото издание на филмовия мини-фестивал CineRoma. Събитието се организира съвместно от Гьоте-институт и Дом на киното като част от проекта Медиен инкубатор. Целта на CineRoma е да представи селекция от филми, създадени от или за ромското общество на Балканския полуостров, както и да инициира диалог за отношението към тази етническа група. Сред подбраните филми е Аферим! на румънския режисьор Раду Жуде. Филмът е избран за финална прожекция на фестивала и е представен от българския продуцент, работил по него - Росица Вълканова.
 • Променяща се София през погледа на българското кино

  6 октомври 2021

  Проектът на списание Кино ни позволява да надникнем в миналото на любимата ни София с десет безплатни онлайн прожекции на български филми.
 • Какво не знаехме за… Фран Дрешер

  30 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  На 30 септември дамата с дрезгавия глас навършва 64 години. Фран Дрешер, позната от култовия сериал Гувернантката, се превръща в една от иконите на 90-те години в САЩ. С над 40 години опит на екрана тя се отличава по всеки възможен начин от изгряващите звезди на своето време, но се изстрелва към успеха и пленява сърцата на милиони.
 • The Chair – 21-ви век в една катедра по литература в САЩ

  14 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Корейка, млада чернокожа дама и възрастна бяла жена влизат в един бар.... Всъщност, в университет. Така започва не виц за расовото разнообразие, а историята в най-новия сериал по Netflix.
 • Жените наистина плачат - премиера

  14 септември 2021

  текст Деметра Георгиева

  Макар заглавието да създава очакване за женски сълзи, филмът представя много повече от това. Жените наистина плачат може да е художествена измислица за някои, ала за други е самата реалност. Посрещаме есента с многообещаващата копродукция между България и Франция.
 • Locke & Key - от комикса до Netflix

  1 септември 2021

  текст Десислава Желева

  Stranger Things среща Dark и в един от най-новите сериали на Netflix. Locke & Key е базиран на едноименната поредица комикси на Джо Хил (синът на Стивън Кинг), която излиза от 2008 до 2013 година. Сериалът е малко по-мрачен от споменатите му филмови събратя и е доста по-лесен за схващане от комиска, където нещата са по-брутални и мрачни. Това обаче не го прави безинтересен. Епизодите бързо оковават зрителя в мистериозната си и магична атмосфера, която е типична за повечето истории на Стивън Кинг. Не е изненадващо, че Джо Хил се движи в неговия кръг от теми и настроения. Хубавото обаче е, че вместо да копира баща си, той успява да намери свой кът в литературните вълшебни мрачнини.
 • Братство - руското кино-огледало на ада в Афганистан

  17 август 2021

  Димитър Димитров

  Някои твърдят, че е постен московски еквивалент на Спасяването на редник Райън. Други го считат за далеч по-разтърсваща продукция по действителен случай от финалните месеци на съветската инвазия в Афганистан.
 • Филм на седмицата: Диего Марадона

  13 юли 2021

  Хубен Хубенов

  „Ако бях Марадона, щях да живея като него. Ако бях Марадона, никога нямаше да греша“, пее Ману Чао (или Хосе-Мануел Томас Артур Чао).
 • Филм на деня: Като за последно

  10 юни 2021

  Тео Чепилов

  Въпреки че има 17 лица на плаката, за публиката това е филмът с Мария Бакалова. Oгромна част от зрителите именно тук за първи път ще гледат на екран най-споменаваната родна актриса напоследък. Участието ѝ в лентата доказва, че всички хвалебствия по неин адрес са напълно заслужени.
 • Филм на седмицата: Човек на гнева

  9 юни 2021

  Тео Чепилов

  Новият филм на Гай Ричи е връщане обратно към корените – криминална история, обир и Джейсън Стейтъм с доста повече екшън и по-малко хумор от обикновено.
 • Премиерите тази седмица - Като за последно, Човек на гнева и още...

  4 юни 2021

  Ето какво ново предлагат киносалоните от 4 юни:
 • Филм на седмицата: Фестивалът на Рифкин

  1 юни 2021

  Тео Чепилов

  Уди Алън е най-стабилно работещият режисьор на планетата и въпреки че е на 85, не спира да пуска филм всяка година. С Фестивалът на Рифкин нюйоркчанинът чуква юбилеен петдесетак.
 • Премиерите тази седмица: Круела, Нито звук 2 и още...

  27 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 28 май:
 • Франсоа Трюфо: 10 задължителни филма

  21 май 2021

  Тео Чепилов

  Филмите на Франсоа Трюфо остаряват като виното – с всяка следваща година се поглъщат все по-жадно, при това не само сред класиките от Френската вълна.

 • Премиерите тази седмица: Никой, Фестивалът на Рифкин и още...

  20 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 21 май:
 • Зад кадър: Love Death + Robots

  18 май 2021

  текст Тео Чепилов

  Продуцентите Тим Милър и Дейвид Финчър нареждат 8 нови епизода, в които здрависват комбинации от нетипични герои, истории, пълни с обрати, смазващи визии и здравословна доза ирония.
 • Премиерите тази седмица: Засукан свят, Те пожелаха смъртта ми и още...

  13 май 2021

  Ето какво влиза в кината от 14 май: