Извънземните ни мразят

3 декември 2009 текст Александър Бакалов
Откакто през 1898 Хърбърт Уелс публикува своята Война на световете, в която марсианци нахлуват във викторианска Англия, историите за инопланетни нападения са обичайна тема в развлекателните продукти. И  най‑вече в киното от последните 60 години. Недружелюбното посрещане на нещастния американски астронавт на Планета 51 ни даде повод да си припомним пет филма, заради които зелените човечета имат всички основания да ни мразят.


Война световете (1953)
Класика, базирана върху романа на Уелс и легендарната радиопиеса. Войната си има и сравнително неадекватна модерна версия от Стивън Спилбърг, създадена 52 години по-късно, но ние държим на оригинала, дори и само заради носталгичното излъчване на нещо, създадено по времето, когато хората наистина са били склонни да се паникьосат от разказана по радиото приказка.
Средство за унищожение на нашествениците: бактерии

Знаци (2002)

Стилно съчетание между трилър и комедия, в която любимите на всички уфолози житни кръгове в местната нива изправя едно задружно селско семейство срещу крайно недружелюбни извънземни. Филмът си играе с емоциите на зрителите по доста идеен начин, променяйки непрекъснато настроенията си като девойка в пубертета.
Средство за унищожение на нашествениците: вода

Денят на независимостта (1996)
Роланд Емерих никога не е мислил доброто на човечеството и е склонен да го унищожава с повод и без повод в апокалиптичните си ленти. В случая Земята бива нападната от огромни летящи чинии, които искат да ни изтрият от лицето є без право на обжалване. Следва ефектна, компютърно генерирана разруха на всички фронтове.
Средство за унищожение на нашествениците: компютърен вирус

Нещото (1982)

Абсолютна класика на хорър гуруто Джон Карпентър с изумителни за времето си специални ефекти. Персоналът на антарктическа база се сблъсква с кръвожадно извънземно, способно да променя формата си точно както му е кеф и в резултат не е ясно кой е човек и кой подла, инопланетна гад, склонна да закуси с вътрешностите ти. Оцелели и хепиенд няма.
Средство за унищожение на нашествениците: огън

Хищникът (1987)
Извънземен ловец решава, че хората са доста интересен дивеч и започва да колекционира човешки черепи. Поне докато Арнолд Шварценегер не се изнервя от липсата му на ловен билет и не го изкъртва от бой, както подобава на един бъдещ губернатор.
Средство за унищожение на нашествениците: бате Арни


Още по темата: Планета 51


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.