Непознатият Пловдив

23 май 2019 текст Виолета Иванова снимки Кеворк Ванлян, Агитпроп, за National Geographic
Ако някога сте си проправяли път с мачете през джунглата на остров Адата в река Марица, знаете как се е чувствал Драго Симеонов, докато снима новия сезон на Explore Bulgaria. След като разкри тайните на София през камерата на Мисирков & Богданов през 2017, поредицата завърта същия окуляр към Пловдив и вади душата му в 6 епизода. Гледаме ги по National Geographic от 5 юни, за което водещият ни настървява отсега с три малки истории за града на седемте тепета.


НОВ ВХОД КЪМ СТАРИЯ ГРАД
По бащина линия съм наполовина пловдивчанин и като малък съм живял в Пловдив, но моят спомен от детството е Пловдив на безгрижието. Айляка и топлината винаги съм ги усещал, "тепе" и "Бунарджик" никога не са били чужди думи за мен, но не бих казал, че съм познавал истински града, преди да започнем сериала. Като повечето хора например и аз съм влизал в Стария град само през традиционните места. Близо до Понеделник пазар обаче има една скала, осеяна с куки, на която старите катерачи открай време тренират – точно нея решихме да покажем като алтернативен път. За целта взимах уроци по катерене, в хода на които си навехнах крака, но важното е, че имаме кадри как се качвам по скалата, която води към двора на къща в Стария град. В тези домове има много неща, които пропускаш, ако не се поинтересуваш изрично. Като алафрангите – ниши в стените, които собственикът поръчвал да се изрисуват с пейзажи от Венеция, Цариград и въобще места, където е бил. Те веднага отличават една къща като по-богата от останалите.

ЧАСОВНИК С КАМБАНЕН МЕХАНИЗЪМ
Ако Старият град е разположен върху Трихълмието (Небет, Джамбаз и Тексим тепе), то Сахат е може би най-централното самотно тепе. На турски името му значи Часовников хълм, а причината за това е на върха му – Часовниковата кула, която се вижда и на много стари карти, защото е там от 16-17 век. Първо била дървена, но изгоряла и я възстановили от камък преди над 200 години. Механизмът ѝ не е със стрелки, а с камбана, която известява кръглите часове и от това място в центъра я чува целият град. Explore Bulgaria разказва за Пловдив не само през артефакти обаче, а и през хора, така че се срещнахме с човека, който се грижи часовникът да работи винаги вярно. Той е господарят на времето в града и единственият обитател на кулата – посещава я два пъти седмично, докато туристи не се допускат, защото е ужасно тясно, а и защото това би застрашило оцеляването на часовника.

КОСМИЧЕСКАТА КАПСУЛА
Ако човек обича самолети, особено стари, заслужава си да хване влака и за 15 минути да отиде до село Крумово, където е и летище Пловдив. Музеят на авиацията там е от зората на демокрацията и има какво да се желае от експозицията му на закрито. Впечатляващата колекция навън обаче може да се мери с тази на Военноисторическия в София с всичките си излезли от експлоатация летателни машини, някои отпреди Втората световна. Има и един боен хеликоптер – огромна машина, която още е на въоръжение в армията, просто този екземпляр е пенсиониран. Музейният уредник някога бил авиатор и летял точно с него, а сега се грижи за цялата експозиция и сигурно му се връщат спомени, когато влиза в стария си хеликоптер. Тук пазят и капсулата на първия ни космонавт Георги Иванов. Толкова малка и неудобна е, че като я видиш, се питаш как е летял човек в това чудо чак в Космоса, немислимо изглежда. Историята как се е озовала в този музей обаче е дълга и не съвсем пловдивска, така че за нея някой друг път.

Новият сезон на Explore Bulgaria: Пловдив тръгва по National Geographic на 5 юни и ще се излъчва всяка сряда от 21:30


 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.