Италия в две жени: Лорен и Белучи

19 март 2021 текст Михаела Самарджиева
Винаги напролет се сещаме за нея. За уханието ѝ, извивките ѝ, вкусната ѝ храна, тесните ѝ улички, атмосферата ѝ и онова усещане за dolce far niente, за което всички мечтаем насред тези трудни времена.


Италия е приказка, Италия е вкус и магия, но най-вече – Италия е жена. Само една истинска жена може да впечатлява и привлича по този начин, затова и днес ви разказваме за една от любимите ни страни на картата чрез нейните две най-впечатляващи дами и ви напомняме прословутата мисъл на една от тях: "Красотата се превръща в проблем за жената само в два случая – след като я няма или когато освен нея няма нищо друго". В италианките има много и от красотата, и от другото. Вижте сами:

"Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е достатъчно"
През 1961 Кан е в краката ѝ, следват го кинофестивалите във Венеция, Берлин, Москва. През същата 1961 цели 5 награди Златен глобус и един Оскар се озовават в ръцете ѝ за легендарния филм Чочарка, а по-късно получава втори Оскар, Златна мечка и Сезар, които ѝ присъждат за цялостно творчество. През 1999 е поставена под номер 21 като част от плеядата на най-големите жени – звезди на класическото холивудско кино, а светът и до днес произнася името ѝ с наслада. Тя е величествената и незабравима София Лорен – емблема за италианска женственост, стил, обаяние и красота. Тя е лицето на вечния град Рим, в който се ражда на 20 септември 1934. София и сестра ѝ Мария са незаконни деца, родени от връзката на майка им Рамалда с женения Рикардо Шиколоне, който ги изоставя още докато Рамалда е бременна. Въпреки мизерното детство по време на войната, което Лорен прекарва отгледана от баба си в бедното рибарско село Поцуоли, близо до Неапол, тя се превръща постепенно в истинска красавица. Като млада девойка често я спират по улиците с различни предложения за участие в реклами и нискобюджетни филми, а през 1950 журито на конкурса за красота Мис Италия я награждава с Мис Кино – титла, измислена специално за нея. Тогава София е едва на 16 години, а спечеленото е достатъчно за семейството ѝ да се премести в Рим. Животът в големия град обаче не се оказва лесен и на Лорен ѝ се налага да участва в еротични и често доста съмнителни филми, за да издържа майка си и сестра си. Спасението за нея се оказва друг конкурс – Мис Рим. Там тя се запознава с бъдещия си съпруг – Карло Понти. Тогава Лорен все още е непълнолетна, а той е на 37. Карло е изключително популярен и безспорен хегемон в следвоенното кино в Италия и въпреки че е с 22 години по-възрастен от нея, той се превръща в ключова фигура в живота ѝ. Благодарение на Понти София бързо получава няколко роли, но признанието на критиката идва чак след ролята ѝ в Аида на Пиетро Франсичи от 1953.  


Следват пет филма, които записва с американската компания Парамаунт Пикчърс, след които звездата на Лорен изгрява и извън пределите на Италия. Американците за пръв път започват да говорят за тази сладост и чудо – италианската жена! Големият успех на София и истинската ѝ световна слава идват с филма Чочарка от 1961, в който си партнира с Жан-Пол Белмондо. По-късно тя става и първата италианска актриса, взела колосалния хонорар от един милион долара за участието си в суперпродукцията Упадъкът на Римската империя. София Лорен живее повече от половин век с голямата си любов Карло Понти до смъртта му през 2007 и въпреки че днес тя е на достолепните 86, светът не спира да я дава за пример като олицетворение на вечната жена. София ще остане в историята и с една от знаменитите си фрази: "Жената – това е образ, стил и стандарт на живот за мъжете". Ние пък сме влюбени в други нейни думи: "Предпочитам да ям спагети и да пия вино, отколкото да съм размер 0", и вярваме, че истинските италианки живеят точно така – с наслада от живота винаги, навсякъде и във всичко и, разбира се – въпреки всичко.

    

"Аз съм добра майка. Но това не значи, че съм добро момиче. Нужен ми е риск."
Да впечатлиш Италия и света след София Лорен? Това, ще кажат някои, е задача почти невъзможна, но съдбата обича невъзможните неща. Толкова ги обича, че още докато Лорен е в апогея на своята слава – на 30 септември 1964 в провинция Перуджа в Централна Италия, в малкото градче Чита ди Кастело се ражда жената, която по-късно всички ще определят като една от най-красивите в света. Моника Белучи е не просто впечатляваща – тя покорява света с тъмните си очи, абаносова коса и загадъчен поглед, който кара публика и мъже от всички възрасти да въздишат само при споменаване на името ѝ. Въпреки че още на 13 става модел на фотограф-любител, като девойка Моника изобщо няма намерение да става актриса. Тя записва право в университета в Перуджа, но много скоро е забелязана от гигантите на модната индустрия – Elite Model Management. Те я канят в Милано през 1988, където подписват договор, а след него Белучи става хит на модните подиуми в цял свят. Италия, Париж и Ню Йорк просто я обожават, а журналистите още тогава започват да следят под лупа както модните ѝ изяви, така и личния ѝ живот. Интересът към нея става особено голям след култовата ѝ роля в Малена. Лентата на Джузепе Торнаторе от 2000 година показва на целия свят колко страст и гордост могат да бъдат съчетани в един кино образ и как той може да бъде изигран само от Моника Белучи. Във филма се казва: "Бях на 13, когато я видях за първи път. Мина време, обичах много жени и когато бяхме близки, те ме питаха: ще ги помня ли? Казвах им: да, ще ви помня. Но единствената, която никога няма да забравя – тази, която никога не попита. Малена". Сцената, в която всички мъже искат да запалят цигарата ѝ, остава култова в световното кино и до днес, а след лентата медиите я свързват с почти всички известни мъже по онова време.     

  

Истината обаче е, че Моника Белучи се влюбва истински и дълбоко единствено във Венсан Касел. Въпреки че от 1990 до 1994 тя има кратък брак с Клаудио Карлос Басо, Моника е запленена от лошото момче на френското кино. Той е образован, актьор до мозъка на костите си и неустоимо чаровен. Двамата се срещат за пръв път на снимачната площадка на филма Апартаментът през 1996. Срещата е стандартна – той смята, че тя е празноглава красавица, тя – че той е ужасен сноб. Още след края на филма двамата се появяват заедно на наградите Сезар, на които Белучи получава награда за ролята си в Апартаментът, и не се разделят повече. Сключват брак след 3 години, през септември 1999-а, но цели 14 години живеят като абсолютно свободни хора в цели три къщи: той – в Париж, тя – в Рим и Лондон. За тази луда връзка Моника споделя: "Като всички италианки и аз съм ревнива, но по някакъв начин мога да мина без верността на телата. За мен любовта е верността на сърцата. Венсан винаги е до мен, когато имам нужда от него, не искам нищо повече!". И при двете си бременности – през 2004 и 2010, Белучи позира гола за сп. Vanity, а кориците се превръщат в абсолютно знаменити. Въпреки страстта си Моника и Венсан се разделят окончателно през 2013, след като са опитват да живеят заедно с двете си дъщери, но ролята на голямо и щастливо семейство е трудна и за двамата. Моника е официално сама до края на 2018, когато излиза на светло романът ѝ с художника Никола Лефевр. Венсан пък буквално си изгубва ума по шоколадовата красавица, начинаещ модел, по-млада от него с 31 години Тина Кунаки, с която сключва брак на скромна церемония в южните части на Франция през 2018, а малко след това се ражда и тяхната дъщеричка. Въпреки раздялата типично по френски и италиански – Моника и Венсан запазват добрите си отношения. През 2015 Белучи впечатлява киноманите с ролята си в Спектър, а през 2016 на кинофестивала във Венеция двамата с Емир Кустурица представят филма По млечния път, който и до днес се нарежда сред любимите ни с нейно участие. Днес, на 56 години, Моника Белучи продължава да ни показва това, което италианките умеят най-добре – да живеят красиво! На всяка възраст и с всичко, което животът им предлага. 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.