Вим Вендерс: 10 задължителни филма

31 март 2021 текст Тео Чепилов
Вим Вендерс е една от движещите сили в немското ново кино, с неизчерпаема креативна енергия, която захранва неговата собствена киновселена.


През годините сме свикнали да очакваме неочакваното – толкова се разпъва палитрата му от филми, в които вкарва непредсказуемите си артистични пориви. Фактът, че кариерата му стартира като художник, е очевиден в кадрите по-късно. С тях се обяснява в любов на портретите и пейзажите. Макар да е най-популярен с класиките като Париж, щата Тексас и Криле на желанието, филмите на Вим Вендерс не се изчерпват с тях. През годините се оформят няколко различни насоки, в които той работи – документалистика, изследване на човешката природа през нехарактерни герои, както и полуприказни истории със сюжети, напомнящи сюрреалистична притча. Обяснението за това най-вероятно се крие в биографията му.

Вендерс израства с името Ърнст Вилхелм в Дюселдорф, Германия, но покрай пътуванията си до близка Холандия получава като прякор нидерландската разновидност "Вим". Баща му е хирург, затова първо пробва да учи медицина, после философия, преди през 1966 да зареже всичко и да избяга в Париж с план да стане художник. Малко не му достига да го приемат в академиите, затова започва работа като гравьор в гробището Монпарнас, а първото му кино образование се състои в гледане по пет филма на ден в близкото кино. Решен, че това е единствената възможна посока за развитие, той се връща в родния си град и започва работа в немския офис на компанията Юнайтед Артистс. По-късно учи режисура в Мюнхен и работи като критик в Берлин.

През годините Вим Вендерс намира няколко особено важни сътрудници. Единият от тях е Роби Мюлер – гениалният оператор, запечатал всички онези кадри, които толкова обичаме. Другите са писателите Сам Шепърд и Петер Хандке, в съавторство с които той прави своите най-запомнящи се сценарии.

Покрай постоянното търсене на нови предизвикателства Вендерс обикаля света в търсене на музикални вдъхновения, а филми като Буена Виста Сошъл Клъб, Солта на земята и Душата на човек са резултат от тези приключения. Паралелно с кино кариерата си Вендерс е завършен режисьор на музикални клипове за групи като U2 и Talking Heads, а всички помним онова видео към Stay (Faraway, So Close!).

Фотографията пък от хоби постепенно се превръща в странично професионално занимание с изложби по цял свят на дългогодишните му поредици от снимки Pictures from the Surface of the Earth и Written in the West. Книгата му Емоционални картини – колекция от дневници и есета, писани в ранните години на живота му, е адаптирана от за радиосериал.

Вим Вендерс е член на борда на съветниците в Световната кинофондация на Мартин Скорсезе, която се е посветила на запазване и реставриране на важни заглавия от целия свят. През 2017 Вендерс поставя на сцена Ловци на бисери на Жорж Бизе в Берлинската държавна опера. По собствените му думи филмът, докоснал го най-силно при снимането, е документалната продукция за папа Франциск заради католическата традиция на семейството му.

Париж, щата Тексас
Тъжният каубой на Хари Дийн Стантън, който се носи като призрак из пясъците на Тексас в търсене на изгубеното минало, е сред най-запомнящите се картини в историята на киното.


Правило без изключение
Въпреки че технически погледнато е адаптация на романа Играта на Рипли, във версията на Вендерс с Денис Купър в главната роля това е филм за тъмната страна на човешката природа.


Алис в градовете
Излязъл през 1974 и издържан в черно-бяло с дълги сцени без диалог, този филм е първият от трилогията на режисьора Филми по пътищата.


Кралете на пътя
Кино пътешествията на Вендерс по немските магистрали продължават с тази трогателна история за приятелството между депресиран мъж и самотен прожекционист.


Погрешно движение
Тази адаптация на романа Вилхелм Майстер на Гьоте пренася главния герой в модерна Германия по линията на красиви кадри, допълнени с глас зад кадър.


Пина
През 2011 Вендерс запечатва любовта си към емблематичната хореографка Пина Бауш с помощта на триизмерна технология, като филмът увековечава завинаги нейното изкуство.


До края на света
Заснет през 1991 в продължение на пет месеца, в 15 града и 8 държави на 4 континента, този смел и мащабен научнофантастичен проект включва оплетен сюжет и Уилям Хърт.


Страхът на вратаря от дузпата
Адаптиран от романа със същото име на Петер Хандке, в този филм от 1972 се виждат всички бъдещи аспекти на Вим Вендерс филмите, най-вече абсурдизмът на съществуването.


Буена Виста Сошъл Клъб
Този филм превръща кубинския музикален феномен в световен хит, а артисти като Ибрахим Ферер, Компай Сегундо, Елиадес Очоа и Рубен Гонсалес – в най-големите звезди на сцената.


Криле на желанието
С оригинално заглавие Небето над Берлин абсолютният шедьовър на Вендерс показва града през погледа на ангелите хранители, които бдят над съдбите на обитателите му.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.