Токио в няколко филма

2 април 2021 текст Калоян Благоев
Токио е град на противоречия – от една страна, стои футуристичен, окъпан в блясък и неон, а от друга, се люлее върху своята хилядолетна култура със строги, до голяма степен съхранени традиции. Към списъка слагаме и факта, че е важна световна столица и един от най-кинематографичните градове на всички времена.


Без значение дали замества бъдещето в петминутния монтаж по улиците на Соларис на Тарковски, или е моделът за новия Лос Анджелис в Блейд Рънър, Токио има специално място в сърцата на режисьорите. Даже ако просто искат да ползват небостъргачите и улиците му за фон, както е случаят например в Бързи и яростни: Токио дрифт. Без сцените там Убий Бил Vol. 1 нямаше да е това, което е. Токийска соната показва разпадането на едно семейство, Токийска история разказва за пропастта между поколенията, а Без посока в Токио е история за престъпление и наказание. Твоето име и Акира пък ни показва как би могъл да изглежда градът в анимациите. Сред филмите по-долу са подбрани такива, които показват японската столица като апокалитичен метрополис, докато други задълбават в психологията на обитателите.

Изгубени в превода
Токио се превръща в пристан за две изгубени души в тази класика на София Копола. Градът играе главна роля със своята изолация, екзотика и хладна красота, в която героите на Скарлет Йохансон и Бил Мъри се губят.


Бездомното куче
Познат още като Бясно куче и Заблуденото куче, това е филм на Акира Куросава със сценарий, вдъхновен от творчеството на Жорж Сименон. Действието се развива в Токио след войната, където със загубен пистолет от отдел Убийства започват да се извършват убийства.


В бездната
Гаспар Ное описва филма си като психеделична мелодрама, като в случая ударението е върху първата дума. Действието се развива сред неона и клубовете на Токио, където камерата следва американският дилър и неговите перипетии по улиците на града.


Ярост
Трилогията на Такеши Китано Outrage е един от най-значимите филми за гангстерския жанр, като и трите епизода разказват за сблъсъци по темата чест и морал между представители на Якудза, всичко това на фона на подземния свят на Токио.


Джебчии
Тази драма, напълно в стилистиката на Parasite, разказва за семейство джебчии, членовете на което не са свързани от биологична връзка, а от необходимост за оцеляване. Заснет красиво и изпипан до последния детайл, този филм обра доста награди, включително Златна палма в Кан.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.