Биографично кино: Няколко добри заглавия

7 април 2021 текст Тео Чепилов c Hulu
Based on a true story – когато видим този надпис, вече знаем, че ни чака нещо вълнуващо. Тези филми връщат лентата до важни исторически събития или пък показват идолите ни в непозната светлина.


Подобни продукции са доказан магнит за награди, така че всички заглавия в селекцията по-долу са номинирани за някои от най-престижните трофеи в света на киното. Но най-важното е, че това са едни изключително добри филми, с незабравими актьорски превъплъщения, всичките базирани на действителни лица и събития.

Манк
Поредното предизвикателство от страна на Дейвид Финчър идва във вид на черно-бял филм, състарен дигитално в тон с епохата, която пресъздава. Въпросният Манк в заглавието е Херман Манкевич – легендарен холивудски сценарист, а историята проследява създаването на Гражданинът Кейн, считан за най-великия филм на всички времена.


Процесът срещу Чикаго 7
Действието на този филм се развива през 60-те, но темите в него без съмнение резонират с паралелите в съвремието. Аарън Соркин, вече в ролята на режисьор, ни пренася в света на активисти срещу войната във Виетнам, несправедливо обвинени в подклаждане на бунт. Освен с пълно с обрати действие филмът блести с впечатляващ актьорски състав.


Куриерът
Куриерът е посветен на подвига на британски бизнесмен (Бенедикт Къмбърбач), който помага на специалните служби МИ6 да проникнат в съветската атомна програма по време на Студената война. По този начин той предоставя ключова информация, благодарение на която е предотвратена Карибската криза и съответно напълно реалната перспектива за ядрена война.


Съединени американски щати срещу Били Холидей
През 40-те Били Холидей е главно действащо лице в кампания на американското правителство, което опитва да набеди малцинствата в употребата на наркотици. Ябълката на раздора е скандалната за времето си песен Strange Fruit, а крайната цел е да бъде забранено на Холидей да стъпва на сцена.


Земя на номади
Филмът е адаптиран от историческата книга със същото име, която проследява живота на възрастни американци в постоянно търсене на сезонна работа, опитвайки се да оцелеят. Номиниран е за шест Оскара във всички важни категории, напълно заслужено, а създателката на филма Клоуи Джао пък е жената режисьор с най-повтаряно име напоследък.
 

Горе Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.